perjantai 19. lokakuuta 2012

Mehiläisen puuduttava purema

Mehiläiset pistävät vain puolustautuessaan. Ja uusimman tiedon valossa myös purevat pikkuhyönteisiä ja punkkeja.
Tämä tuore uutinen tiedemaailmasta yllätti minut: mehiläiset purevat. Tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, että mehiläinen puolustautuu pieniä vihollisia vastaan puremalla. Tai ainakin yrittävät puolustautua, mm. varroa -punkilta. Eikä mehiläisen purema ole mikä tahansa peruspurema, koska ne erittävät samalla puuduttavaa ainetta (2-heptanonia) halvaannuttaen vihollisensa muutamasta minuutista jopa yhdeksän minuutin ajaksi.

Puremat ihmisten hyödyksi?

Ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että mehiläiset pistojen lisäksi vielä purisivat meitä saatikka, että halvaantuisimme. Puremat on tarkoitettu niitä pieniä vihollisia vastaan, joita mehiläisen on vaikea pistää. Tuo saattaa olla laiha lohtu niille, joita mehiläinen on joskus pistänyt, mutta mielestäni tämä on mielenkiintoinen löytö mehiläisten elämästä. Tutkimustulos mullistaa käsityksen mehiläisten puolustusmekanismeista, koska pistämistä on pidetty mehiläisyksilön ainoana puolustuskeinona. Tosin esimerkiksi varroaa vastaan purema ei ole tarpeeksi tehokas, koska punkit ovat koko ajan suurempi riesa mehiläistarhauksessa.

Tutkijat ovat tienneet jo aiemmin, että mehiläiset erittävät 2-heptanonia, mutta sen on luultu olevan mehiläisten feromonia, jonka avulla ne varoittavat lajitovereita tunkeilijasta. Toisaalta sitä on epäilty merkkiaineeksi, jolla mehiläiset viestittävät toisilleen, missä kukassa on juuri käyty medenhakureissulla.

Uusissa tutkimustuloksissa nähdään suuria mahdollisuuksia. 2-heptanonia esiintyy luontaisesti monissa ruuissa, kuten oluessa ja vaaleassa leivässä ja sitä pidetäänkin varsin turvallisena. Ainetta ounastellaan avuksi ihmis- ja eläinlääketieteeseen. Yhdistelmä on jo patentoitu ja sillä nähdään paljon potentiaalia esimerkiksi paikallispuudutteena. Tutkimuksia tällä saralla jatketaan, jäämme mielenkiinnolla odottamaan tuloksia!

Tutkimus "The Bite of the Honeybee: 2-Heptanone Secreted from Honeybee Mandibles during a Bite Acts as a Local Anaesthetic in Insects and Mammals" (2012) julkaistiin Plos One -tiedejulkaisussa. Sen takana on kreikkalais-ranskalainen tutkijaryhmä sekä mehiläisten terveyteen erikoistunut yritys Vita (Europe) Ltd.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti