torstai 19. joulukuuta 2013

Hunaja, saippua tai kuningatarmehiläinen ehtivät vielä joululahjaksi

Ei liene yllättävää, että suosittelen joululahjapaketteihin hunajaa, mehiläisvahakynttilöitä tai mehiläistuotteita hyödyntävää kosmetiikkaa. Monet pienet suomalaisyritykset valmistavat esimerkiksi hunajaisia saippuoita tai saunahunajia, joita löytyy ainakin ekokaupoista ja saunomistarvikkeisiin enemmän erikoistuneista myymälöistä.

Mutta jos tavaralahjan ostamiseen ei ole aikaa tai se ei tunnu muuten sopivalta, niin mehiläisiä voi hankkia myös hyväntekeväisyyslahjana.

Kansainvälisen solidaarisuussäätiön kautta voi lahjoittaa kymmenellä eurolla kuningatarmehiläisen Nicaraguaan. Mehiläispesän lahjoitushinta on 95 euroa.

Yli puolet nicaragualaisista mehiläistarhaajista on naisia. Yksi heistä on on Gloria Centano.
Gloria Centenolla on nyt toistasataa mehiläispesää. Hän on osaava, ammattitaitoinen mehiläistarhuri.
”Hunajasato vaihtelee vuodesta toiseen sateiden ja kukintojen mukaan”, Gloria kertoo. ”Mehiläishoitajan elinkeino on siis aina hiukkasen epävarmalla pohjalla, mutta kyllä siitä palkan saa.” Gloria saa hunajasta noin 400 euron kuukausitulot, mikä vastaa Nicaraguassa keskiluokan ansiotasoa."

Lahjoitetuilla kuningatarmehiläisillä on tärkeä tehtävä. Niiden avulla voidaan kasvattaa rauhallisia, työteliäitä ja kestäviä mehiläiskantoja, kertoo Jukka Pakkala blogitekstissään.

Nicaragualaisia mehiläispesiä.
(Kuvat: Solidaarisuus)
"Ulkomaisten mehiläisemojen mukana olisi Nicaraguaan voinut tulla tauteja, joita maassa ei vielä ole.  ”Ulkomaisiin kuningattariin perustuvassa jalostuksessa olisi menetetty Nicaraguan nykyisten kantojen arvokkaita ominaisuuksia.”

Emonkasvatus aloitetaan niin, että nuori toukka siirretään litteäpäisellä neulalla emokennoon, missä työläismehiläiset ruokkivat toukkia. Kuoriutuvat emot laitetaan yksitellen parituspesiin, joiden vieressä sijaitsevat kuhnurien pesälaatikot. Emot lehahtavat aikanaan parittelulennolle kuhnurien kanssa. Kun sekä emot että kuhnurit ovat peräisin kannoista, joilla on haluttuja ominaisuuksia, saadaan aikaan erinomaisia mehiläisiä.

Tierra Nuevan pienet laatikot keskellä metsää ovat jo tuottaneet yli tuhat hyvälaatuista mehiläisemoa. Se ei ole vielä hätkähdyttävän suuri määrä, mutta tärkeä prosessi on saatu liikkeelle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti