perjantai 17. tammikuuta 2014

Valmista suklaapähkinämuffini tulevan leipuri-kondiittorin ohjeella

Mehiläistarhausta harrastava Helmi Haataja valmistuu leipuri-kondiittoriksi Kainuun ammattiopistosta tänä keväänä. Hän käsitteli opinnäytetyössään hunajan käyttöä leivonnassa.

”Tavalliseen leivontaan hunaja sopii todella hyvin. Maltti on silti syytä muistaa hunajan käytössä: tavoitteenahan on kuitenkin antaa aromia ja miellyttävä ulkonäkö. Esimerkiksi leipien kohdalla hunajaa käytetään enemmän rakenteen parantamiseen ja makujen tasapainottamiseen”, Haataja toteaa.

Hunajalla ei kuitenkaan aina voi täysin korvata sokeria.

”Sokerivaahtopohjalla tehdyissä piirakoissa hunaja ei toimi kuin tavallinen kidesokeri, eli se ei vaahtoudu kananmunan kanssa. Tällaisissa ohjeissa hunajaa kannattaa käyttää vain osittain.”

Ammattileipomoissa hunajan käyttämättömyyttä perustellaan usein korkealla hinnalla. Haatajan mielestä se ei ole todellinen este.

”Tuotteesta pitää silloin tehdä hintansa veroinen. Tuotteeseen pitää osata tuoda esiin se, miksi hunaja on siihen niin hyvä. Silloin hintakin voi olla hieman korkeampi. Suomalaista hunajaa sisältävien tuotteiden käyttö auttaisi myös tarhaajia.”

Tässä vielä Helmin ohje hunajaisiin suklaapähkinämuffinsseihin.

"Tämä resepti oli todella hyvä.Suklaa ja pähkinät sopivat minusta hyvin hunajan kanssa, eikä taikinan koostumuksessakaan ollut mitään valittamista. Valmistaminen oli helppoa", tuleva leipurialan ammattilainen toteaa.

Hunajaiset suklaapähkinämuffinsit


4dl vehnäjauhoja
0,5dl sokeria
3tl leivinjauhetta
2,5dl maitoa
1 kananmuna
60g rasvaa
100g suklaata
100g pähkinöitä
1dl hunajaa


1. Vaahdota voi ja sokeri.
2.Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Yhdistä maito, hunaja ja kananmuna keskenään.
4. Yhdistä kaikki ainekset, sekoita ja lopuksi lisää suklaa sekä pähkinät. Vältä vaivaamista.
5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti