maanantai 10. helmikuuta 2014

Hunajaan päätyy muovia, joka voi olla peräisin vaikka hammastahnasta

Deutshes Bienen Journal 1/2014
Meriin päätyy muovijätettä, jota ei voi poistaa. Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksen mukaan esimerkiksi planktonit popsivat ns. mikromuoveja. Mikromuovia kertyy jatkuvasti lisää eri lähteistä, esimerkiksi keinokuituvaatteista, ihonkuorintavoiteista tai hammastahnoista.

Saksalaisen mehiläisalan lehden mukaan mikromuoveja on myös hunajassa. Professori Gerd Liebezeitin löysi kaikista 19 näytteestä keskimäärin noin 90 muovihiukkasta. Useimmat purkit olivat Saksasta, mutta hunajaa oli myös Ranskasta, Espanjasta ja Meksikosta sekä Italiasta. Näytteet oli joko ostettu kaupoista tai suoraan tuottajilta.

Sinänsä mikromuovilöydöksilä ei ole hunajan kannalta merkitystä. Mutta tutkimus tietysti vahvistaa sen, että muovit ovat levinneet kaikkialle ympäristöömme.

Mitä tälle sitten voi tehdä? Ainakin sen, että ei osta niitä kosmetiikkatuotteita, joissa on mikromuoveja. Saksalaisen ympäristönsuojelujärjestön Bundin listauksessa (PDF) nimetään suuri joukko erilaisia kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät mikromuoveja.

Listalta löytyy suomalaisellekin tuttuja merkkejä, kuten Elmex, Colgate, Nivea, Adidas, Clinique, Garnier, Neutrogena, Yves Rocher, Vichy, Maybelline, Maxfactor ja jopa ekologisena itseään markkinoiva Body Shop. Joukossa on tuotteita huulipunista hammastahnoihin, suihkusaippuoista ihorasvoihin, ripsiväreistä poskipuniin. 

Nyt, kun mikromuoviongelmaan on havahduttu, niin myös vaaditaan kosmetiikan mikromuovien kieltämistä EU:ssa.

Jos haluat kuoria ihoasi, tee se esimerkiksi hunajakuorinnalla. Elintarvikkeista tehty kosmetiikka ei ainakaan suoraan lisää mikromuovien määrää.

Lue lisää:
Suomen Luonto: Muovijäte valtaa meriä 27.1.2014
YLE: Mikromuovi on Itämeren uusin uhka 31.7.2013
Scinexx: Mikroplastik im Honig nachgewiesen 18.11.2013

2 kommenttia:

 1. Löytyisikö jostain tarkempaa listaa tuotteista, vai sisältävätkö kaikki tuotteet mikromuoveja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät toki kaikki tuotteet sisällä mikromuoveja Tuosta linkkamastani PDF-tiedostosta (http://www.bund.net/fileadmin/bundnet/pdfs/meere/131119_bund_meeresschutz_mikroplastik_produktliste.pdf) löytyy saksalaisten listaus. Suomessa valikoima on toki hieman toisenlainen..

   Saksalaistiedotteen mukaan ainesosaluettelossa muovit tunnistaa seuraavista:

   PE Polyethylen
   PP Polypropylen
   PET Polyethylenterephthalat
   PES Polyester (Polyester-1; Polyester-11)
   PA Polyamid (Nylon-12; Nylon-6; Nylon-66)
   PUR Polyurethan (Polyurethan-2; Polyurethan-14; Polyurethan-35)
   EVA Ethylen-Vinylacetat-Copolymere
   PI Polyimid (Polyimid-1)
   ANM Copolymere von Acrylnitril mit Ethylacrylat/Copolymere von anderen Acrylaten

   Lisäksi muistutan, että mikromuovien lähteitä ovat monet muutkin asiat kuin kosmetiikka. Esimerkiksi fleece: ""Esimerkiksi fleecekankaissa on paljon tällaisia hiukkasia. Aina, kun fleecepusero pestään, siitä irtoaa liki kaksituhatta muovinpalaa", Bruun kertoo." http://www.hs.fi/kotimaa/a1364611496764

   Poista