tiistai 3. kesäkuuta 2014

Karhut tuhoavat mehiläispesiä ennätystahtiin


Karhuvahinkoja on sattunut eri puolilla Suomea.

Karhut ovat tällä hetkellä mehiläishoitajille suuri ongelma, kokonsa puolesta ja muutenkin. Karhut ovat olleet tänä keväänä ennätysaktiivisia: Suomen Mehiläishoitajain Liiton tietoon on tullut ilmoitus jo 115 pesän tuhoamisesta. Viime vuonna luku oli koko kesänä 170 pesää. Vahinkoja on sattunut monin puolin maata, eteläisimmillään Lohjan seudulla.

Viimeksi pohdin sitä, kuinka pelottavaa on, että satoja kiloja painava petoeläin ruokailee siellä, missä tarhaaja tekee työtään. Karhut ovat mehiläishoitajille työturvallisuuskysymys. Mietinkin täällä toimistolla, että pitäisiköhän mennä karhupuvussa säikyttelemään ihmisiä eri työpaikoille, jotta muutkin kuin mehiläistarhaajat ymmärtäisivät, että se todella on pelottavaa :)

Tästä asiasta puhumalla en halua lietsoa minkäännäköistä petovihaa vaan ennenmminkin nostaa keskustelua mahdollisista ratkaisuista - saa siis kommentoida :)

Vahingonkorvauksia uhataan leikata - myös pölytys kärsii

Pelon lisäksi mehiläistarhaajia karhuvahingoissa haittaava tekijä on talous. Maa- ja metsätalousministeriö suunnittelee leikkaavansa vuoden 2013 petovahinkokorvauksia. On mahdollista, että korvauksista maksetaan vain 80 %, pahimmillaan vain puolet. SML ei hyväksy leikkauksia missään nimessä. Jos tarhaajat eivät saa korvauksia karhujen tuhoamista pesistä, on riskinä se, että osa tarhaajista lopettaa tarhauksen kokonaan. Jos Suomen mehiläispesät vähenevät, vähenee myös maatalouden pölytys.

Lisäbudjetti karhuvahingoista käsitellään tässä kuussa.

Jo yhdestä pesästä suuret kustannukset

Karhuvahingoista haettiin viime vuonna korvauksia noin 100 000 euron edestä. Mutta mitä yksi karhutuho kustantaa mehiläistarhaajalle?
  • Mehiläispesä maksaa mehiläisineen noin 350 € ja siitä ylöspäin, riippuen kuinka suuri pesä on. Jos karhu tekee tuhoa siten, että pesä ja koko kesän hunajasato menetetään, pesän arvo nousee helposti yli tuhanteen euroon. 
  • Yksittäinen karhuvahinko aiheuttaa myös muita menoja. Työajan kustannukset (pesien poisto ja korjaus, tuhon dokumentointi, viranomaistyö, jne.) ja matkakustannukset kustantavat yhtä tuhoa kohti keskimäärin 110 euroa.
  • Sähköaidalla aitaaminenkaan ei aina auta. Lisäksi se nostaa tarhauskustannuksia. Aitaamiskustannukset ovat yli 100 €/tarha kesässä. Aitauksen tuoma työmäärän lisä on lähes 20 % työajasta. Hunajan hintaan lisättynä jo pelkästään yhden tarhan kustannus olisi 38 senttiä kiloa kohden. Juuri on uutisoitu, että hunajan hinta on noussut Suomessa eniten. Syitä on monia, ja kyllä nämä karhujen aiheuttamat kustannukset nostavat tuotantokustannuksia yhtä lailla.

Yksi karhuvahinko maksaa helposti reilusti toista tuhatta euroa. Mitä jos sinun palkastasi syötäisiin yli tuhat euroa, eikä kukaan sitä korvaisi? Harmittaisiko? Niin harmittaa mehiläistarhaajiakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti