maanantai 29. joulukuuta 2014

Juustoa, hunajaa, viiniä ja hyvää uutta vuotta!


Hunaja maistuu juustojen kanssa ja sen avulla voi koristella annoksia.
Uutena vuotena kokoonnutaan ystävien ja perheen kanssa jälleen hyvän ruuan ääreen. Jouluruokien jälkeen itse ainakin kaipaan nopeaa ja helppoa (mutta hyvää) juhlaillan purtavaa. Juusto-viini-ilta onkin ihan mainio tapa juhlistaa vuoden viimeistä iltaa ja suunnitella tulevan vuoden kujeita.

Juustolautanen tarvitsee aina rinnalleen jotain makeaa. Hillot ja hedelmät ovat yleinen valinta. Myös hunajapurkki on mainio lisä juustopöytään. Laatuhunaja tuo ihanan vivahteen juustojen ja viinien kanssa.

"Hunaja korostaa juuston makua"

Hunaja sopii tiettyjen juustojen kanssa erityisen hyvin yhteen. Hesarissa oli viime vuonna resepti hunajassa dipatusta manchego-juustosta. Hunajan kerrottiin korostavan juuston hyvää makua. Pitkään olen himoinnut tätä reseptiä testattavaksi ja vihdoin koitti juustoilta. Resepti on helppo:

200 g manchegojuustoa
1/2 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä**
2 rkl juoksevaa hunajaa
**

Leikkaa tai murra juusto paloiksi. Murskaa pistaasipähkinät huhmareessa tai veitsellä kevyesti leikaten. Pyöritä juustopalat hunajassa ja sitten pähkinärouheessa.

Niin helppoa ja niin hyvää! Juusto tosiaan maistui hunajan kanssa paremmalta kuin pelkästään syötynä. Ja vihreä pistaasirouhe tekee ruuasta oikein fiinin näköisen.

Käytin manchegon kanssa vaaleaa juoksevaa hunajaa. Jos hunajasi on kiteytynyttä, saat sen juoksevaksi esim. vesihauteessa.Hunajaa kannattaa juustopöytään laittaa muutenkin tarjolle. Välillä siitä voi sipaista makeaa keksin päälle, jos suolaiset juustot alkavat liikaa painamaan.

Hyvää uutta vuotta!
Vinkkejä juustopöytään:
-Varaa 3-5 eri juustoa maisteltavaksi (Jälkiruoaksi juustoa kannattaa varata n. 50-100g/henkilö, mutta aterian koostuessa vain juustotarjoilusta, tulee varata n.150-200g juustoa henkeä kohti)
-Ota juustot huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta aromit pääsevät paremmin esiin. (vähintään puoli tuntia, jopa pari tuntia aiemmin.)
-Tarjoile juustojen kanssa esimerkiksi keksejä, hedelmiä, hunajaa, pähkinöitä (esim. manteleita) ja hilloja**
(homejuustolla täytetyt taatelit** ovat yksi suosikkini)
-Valitse sopiva viini, olut tai alkoholiton juoma juustojen ja maun mukaan


Kiitos taas kaikille kuluneesta vuodesta! Oikein hyvää uutta vuotta 2015 kaikille hunajan ystäville!

-Tuula

_____
** mehiläiset tekevät paitsi hunajan, myös pölyttävät monet pähkinämme ja juustopöydässä herkulliset hedelmät. Esimerkiksi mantelit ja pistaasipähkinät vaativat höynteispölytyksen ja mehiläisiä hankitaankin usein pölytyspalveluna paikalle tekemään työt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti