keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Kimalainen voisi lennellä kuussa olevassa kasvihuoneessa, mutta mehiläinen ei

Mehiläiskuningatar voi munia avaruussukkulassa,
mutta painottomassa tilassa mehiläiset eivät lennä.
Jos kuuhun laitettaisiin kasvihuone, niin kimalainen voisi siellä lentää, mutta mehiläinen ei. Minä opin tämän pörriäisfaktan, kun lueskelin mehiläiset avaruudessa -aiheesta pari nettitekstiä.

Jos ruokaa haluttaisiin tuottaa maapallon ulkopuolella, niin tietysti tarvittaisiin myös pölyttäjiä. Vuonna 2012 Ontarion yliopistossa oli pohdittu kuuhun tai Marsiin tehtävän kasvihuoneen olosuhteita. Kasvit menestyisivät kasvihuoneen 52 kilopascalin paineessa. Mehiläinen ei kuitenkaan voisi siellä lentää, koska mehiläisen lentämiselle paineen on oltava 66,5 kPa:a (maapallolla merenpinnassa paine on 101 kPa:a). Mutta kimalainen sen sijaan pääsisi pörräämään myös alhaisessa paineessa. 

Eli jos suunnitelmissasi on lähteä kehittämään kasvihuonetuotantoa avaruuteen, niin ota mukaan kimalaisia.

Mehiläisiä on lennätetty sukkulassa jo 1984. Challengerissa mukana olleista mehiläisistä havaittiin, että ne mm. rakensivat reissullaan hunajakennoja. Painottomassa tilassa mehiläiset eivät siis kuitenkaan lennä.

Taivaalta tähyileville tiedoksi, että sieltäkin voi löytää mehiläisaiheita. Tai siis ainakin galaksijoukon, jonka nimi on Beehive (=Mehiläispesä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti