maanantai 29. kesäkuuta 2015

Tiesitkö, että myös lehtikaali, avokado ja basilika hyötyvät hyönteisistä?

Täällä Mehiläishoitajain liiton toimistolla koostimme listan, joka kokoaa sellaisia elintarvikkeita, jotka jollain tavalla hyötyvät hyönteisistä. Listaa on jo aiemmin annettu esimerkiksi median käyttöön, joten se näkyi äskettäin esimerkiksi Ylen jutussa.

Minttu ja timjami kuuluvat yrtteihin, jotka hyötyvät
hyönteisistä. Yrteistä myös esimerkiksi korianteri, laventeli,
oregano ja tilli saavat iloa hyönteisistä.
Nyt lista on myös Pölytys.fi -sivuilla, jota me täältä liitosta ylläpidämme. Eli esimerkiksi trendikäs lehtikaali, suosittu avokado ja moneen kesäruokaan sopiva basilika kuuluvat niihin kasveihin, jotka pitävät pölyttäjistä.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että tällaisen listan laatiminen olisi helppo ja yksinkertainen homma. Kun tätä teimme, niin saimme huomata, että aihe on varsin monimutkainen. Kasvit nimittäin hyötyvät hyönteisistä hyvin eri tavoin, eikä myöskään tutkimustieto pölyttäjien merkityksestä eri kasveille ole vielä kattavaa.

Siksi kannattaa muistaa, että tämä ei ole mikään täydellinen listaus. Lisäksi on hyvä muistaa, että joillekin näistä kasveista hyönteiset ovat välttämättömiä. Toisille ne taas ovat esimerkiksi sadon määrää parantava tekijä, mutta sato siis syntyisi myös ilman pölyttäjiä. Joku kasvi taas voi tuottaa upean sadon ilman yhtään hyönteistä, mutta siemeniä ei synny lainkaan.

Oman lisävivahteensa aiheeseen tuo se, että kasveilla on esimerkiksi lajikekohtaisia eroja, jotka vaikuttavat pölyttäjien merkitykseen. Tai se, että pölytyksen ammattilaisina voivat toimia hyvin erilaiset ötökät hyttysistä perhosiin ja kimalaisista muurahaisiin: toiset hyönteiset pölyttävät toisia kasveja, toiset taas muita.

Mutta tässä näitä nyt on eli kasveja, joille hyönteisistä on hyötyä esimerkiksi sadon tai siementen kannalta.  Lista ei ole täydellinen ja voi olla, että joku on eri mieltä jonkun kasvin hyönteissuhteesta, mutta eiköhän tästä jo hieman saa suuntaa sille, mikä on hyönteisten suora merkitys elintarvikevalikoimaamme. Epäsuora vaikutus on tietysti vielä paljon suurempi.Hedelmiä ja marjojaVihanneksia, juureksia yms.
Mausteita ja yrttejäMuita
appelsiini
aprikoosi
cantaloupe-meloni
carambola
greippi
herukat eli viinimarjat
juolukka
karpalo
karviainen
kiivi
kirsikka
kookos
lime
luumu
mango
mansikka
mesimarja
mustikka
nektariini
omena
passionhedelmä
papaija
pensasmustikka
persikka
pomelo
puolukka
päärynä
sitruuna
vadelma
vesimeloni
artisokka
avokado
fenkoli
kesäkurpitsa
kukkakaali
kurkku
kurpitsa
lehtikaali
munakoiso
okra
paprika
parsa
parsakaali
porkkana
punajuuri
retiisi
selleri
sipulit
tomaatti

basilika
chili
kaneli
korianteri
kumina
laventeli
minttu
oregano
pippurit
sinappi
tilli
timjami
alfalfa
auringonkukka
cashewpähkinä
hasselpähkinä
härkäpapu
kaakao
kahvi
kastanja
manteli
macadamiapähkinä
puuvilla
rapsi
rypsi
seesami
tattari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti