torstai 3. joulukuuta 2015

Kuuma muovaa mehiläisvahan joulukorttiinKävin viime viikonloppuna Koskella mehiläisvahamaalauskurssilla. Minulla ei ollut oikein ennakkokäsitystä, mitä kaikkea mehiläisvahasta voi maalata, mutta kylläpä yllätyin! Noin vain näppärästi sulasta mehiläisvahasta luotiin talvisia maisemia, joulukuusia, kynttilöitä jne...
  
Mehiläisvahataiteessa, enkaustiikassa, maalataan siis värjätyllä mehiläisvahalla. Kuuman raudan avulla vaha työstyy upeisiin muotoihin vaikkapa korteissa tai tauluissa.
Alkuun pääsee väreillä ja lämpöraudalla, kertoo Sini Persson.

Mehiläisvahamaalaus on ikivanha taiteenlaji.  Vahaa on tuhansia vuosia käytetty esimerkiksi kirkkomaalauksissa, ikoneissa ja veneissä, kertoo tekniikkaa opettava Sini Persson. 

Suomessa laji on vielä harrastuksena uusi mutta Persson uskoo, että kiinnostus nousee ehdottomasti lähitulevaisuudessa. Esim. Saksassa tekniikka on hyvin suosittu.

Tekniikkalaji
Värjättyä mehiläisvahaa työstetään maalin tapaan kuuman raudan, lämpökynän, lämpöpuhaltimen tai -levyn avulla. Mehiläisvaha sulaa noin 65 asteessa, jolloin sitä on helppo työstää.

Tulitikkuaskit saivat vahasta kauniin koristuksen.
Itsekin huomasin, että enkaustiikka on oikeastaan tekniikkalaji, mutta myös yllättävän helppoa vasta-alkajalle. Lopputulos riippuu tosi paljon raudan käsittelystä. Vahaa voi työstää melkein mille pinnalle vain. 

Tällä hetkellä maalaamisessa käytettävä mehiläisvaha tulee ulkomailta. Värien on oltava korkealaatuisia, valoa kestävää, puhdasta ja huolella valmistettua. Tuotteiden väripigmentit ja muu materiaali ovat myrkyttömiä. Kauniita värejä löytyy kymmenittäin.

Puhdasta väritöntäkin mehiläisvahaa käytetään: encaustic-harrastajat käyttävät väritöntä mehiläisvahaa raudan puhdistukseen. Tätä vahaa kuuluu eniten, koska rautaa täytyy puhdistaa usein työvaiheiden välillä. Väritöntä vahaa käytetään myös muiden värien ohentamiseen ja kuvien kiinnitykseen.

Väritöntä mehiläisvahaa voi käyttää liimana, näissä korteissa terälehtiä.
Mehiläisvahakursseja järjestetään eri puolilla Suomea muun muassa kansalaisopistoissa. Tällä hetkellä Suomesta löytyy noin 30 tekniikkaa opettavaa kouluttajaa. 

”Parasta encausticissa on värien loisto, innostavuus ja nopeus. Luodakseen näyttäviä, yksityiskohtaisia ja persoonallisia maalauksia ei tarvitse osata edes piirtää", kouluttajaSini Persson iloitsee.


- Tuula

Lisätietoja ja videoita löytää netistä esim. hakusanalla ”encaustic art”.
Mehiläisvahamaalaus Facebookissa: www.facebook.com/EncausticArtFinland


Hyvää joulun odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti