Vain yli 1-vuotiaille. Tuosta lauseesta tuli hunajapurkkien pakollinen pakkausmerkintä kymmenisen vuotta sitten. Tuolloin selvisi, että suomalainen hunaja saattaa sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Niitä tavataan yleisesti ympäristössä, esimerkiksi maaperässä, vesistöjen pohjalietteessä ja pölyssä. Itiöitä saattaakin löytyä vaikkapa kaloista, yrteistä ja vihanneksista.
Itiöt eivät ole vaaraksi terveille aikuisille eivätkä
lapsille, joiden suoliston bakteerikasvusto on jo kehittynyt. Sen sijaan
vauvojen suolistossa itiöt saattavat kehittyä eläviksi bakteereiksi ja
aiheuttaa tietynlaisen ruokamyrkytyksen, imeväisbotulismin. Istukan tai äidinmaidon
kautta itiöt eivät siirry, joten odottava tai imettävä äiti voi nauttia
hunajasta hyvillä mielin.
C. botulinum -bakteerin itiöt tuhoutuvat, kun ruokaa kypsennetään
120 asteessa neljän minuutin ajan, ja riski sairastua pienenee huomattavasti,
kun ruokaa kuumennetaan vähintään 80 asteessa 10 minuuttia. Riittävästi
kypsennettyä ruokaa, kuten vaikkapa sämpylöitä tai hunajalla maustettua
uunikalaa, voikin tarjota myös alle yksivuotiaalle. Valitettavasti itiöitä ei
ole mahdollista hävittää ennen hunajan pakkaamista. Tarvittava kuumennus
muuttaisi hunajan rakennetta ja heikentäisi merkittävästi sen laatua. Samalla
siis menetettäisiin hunajan hyvät ominaisuudet.
Suomessa hunaja ei ole aiheuttanut botulismia, ja ylipäätään
tautiin sairastuminen on erittäin harvinaista. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden
aikana näin on käynyt Eviran mukaan Suomessa kolmesti. Tartunnat on jäljitetty liian
lämpimässä säilytettyyn, vakuumipakattuun savukalaan ja mätiin sekä
oliivisäilykkeisiin. Monet muut ruoka-aineet ovatkin botulismin kannalta riskialttiimpia
kuin hunaja.
C. botulinumin itiöt päätyvät hunajaan yleensä maaperästä
mehiläisiin tarttuvan pölyn mukana. Eniten itiöitä on löydetty hunajista,
jotka on tuotettu hyvin pölyisillä alueilla, kuten tietyissä osissa
Etelä-Amerikkaa ja Yhdysvaltain lounaisosissa. Suomessa itiöitä on löydetty vain
harvoista hunajista ja varsin vähäisiä määriä.
Koska C. botulinumin itiöitä on Suomen maaperässä yleisesti, millään varotoimilla ei ole mahdollista tuottaa varmasti täysin itiötöntä hunajaa. Siksi ihanasta hunajasta saa nauttia vasta yksivuotiaana. Mutta hyväähän kannattaa odottaa.
Kuva: Tarja Ollikka |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti