perjantai 9. maaliskuuta 2018

Vaiva(ama)ttomat sämpylät

Loppui viime viikonloppuna leipä iltasella. Väsytti, ja vitsit tuntuivat muutenkin olevan vähissä. Hiivaa oli kaapissa, mutta ajattelin, etten jaksa aamusella alustaa eivätkä tenavat odottaa taikinan nousemista. Uupuneena arvelin, että joku on tämänkin pulman jossain jo ratkaissut, ja niin katosin hetkeksi nettiin. Sieltä löytyivät jääkaappisämpylät eli yön yli -sämpylät.

Sämpylät olivat illan helpotus ja aamun ilo. Ei alustamista, ei pyörittelyä, vain rapeaa kuorta, pehmeää sisusta ja hyvää tuoksua. Lähimmäisten huomioimista vaiva(ama)tta. No, ihan pari söin kyllä itsekin.


Yön yli -sämpylät
7,5 dl vettä
25g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
noin 10 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita voimakkaasti, vaivata ei tarvitse. Taikina saa jäädä puuromaiseksi, siitä ei kannata tehdä kovin tankeaa, ettei sämpylöistä tule kovia.

Laita taikina jääkaappiin kelmun alle yöksi. Nosta aamulla isolla lusikalla sämpylän kokoisia taikinapaloja pellille leivinpaperin päälle. Sämpylöiden päälle voi ripottaa hiukan seesamin- tai pellavansiemeniä tai vehnäjauhoja.

Paista 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Valmista nautittavaksi!

Saman tyylinen ohje löytyy monesta paikasta, mutta harvassa on hunajaa. Itse taas en tee juuri koskaan sämpylöitä tai leipää ilman hunajaa. Hunajalla lopputulos on nimittäin parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti