perjantai 27. huhtikuuta 2018

Ehtii, ehtii: vappusima

On ollut hoppu. Tähän aikaan vuodesta usein on. Arvaa onko sima muistettu laittaa ajoissa tekeytymään. No ei ole. Mutta hahaa, hunajasima valmistuukin huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Kun olen tänään ripeä, saan hyvinkin maistella simaa viimeistään vappupäivänä. (Kunhan piilotan pullot siihen asti perheeltäni.)

Alla on hunajasiman ohje muidenkin kokeiltavaksi. Ole siis sinäkin ripeä ja nauti vappuna hunajasimaa!

Hunajasima
 4 litraa vettä
450 g mietoa, kotimaista hunajaa
2 sitruunaa
nokare hiivaa
(rusinoita)

Kiehauta osa vedestä. Kaada se hunajan päälle ja sekoita hyvin. Lisää loppu vesi sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl. Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama rusina. Huomaa, että paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Säilytä sima viileässä ja nauti noin viikon kuluessa.

Siman kerääjät ja tuottajat työssään. Kuva: Tarja Ollikka
Hunaja ja koivunmahla ovat todennäköi-
sesti alkuperäisiä siman raaka-aineita.
Sokeri kun on ollut kallista ostotavaraa.
Ja tarkoittihan sana sima alun perin mettä
tai hunajaa. Hunajasimasta nautiskellessa kannattaakin lukea Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen artikkeli 
simaa simasuille. Sitä artikkeli ei 
tosin kerro, miksi väsähtänyt ihminen
simahtaa. Liekö juonut liikaa käynyttä simaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti