perjantai 19. lokakuuta 2018

Yskähteleviä vastauksia

Kröhöm. Toimistolle soitti nainen, jolla on vajaa kaksivuotias lapsi. Lapsella yskä. Lääkäri oli sanonut, että yskän helpottamiseksi voi antaa lapselle iltaisin hunajaa. Mutta kuinka paljon?

Ehdotin teelusikallista tai kahta. Nainen empi, oli jostain lukenut, että puoli. ”Oletko varma, että voi antaa tuplasti enemmän?”

Kuva: Anna Autio
Arvelin, että kyllä, vaikka tuplasti-sana kuulosti tässä pahalta.

”Entä voinko antaa kaksi kertaa päivässä, kun haluaisin?”

 Arvelin edelleen, että aivan huoletta. Vetosin siihen, että olen antanut omillenikin. Tykkäsivät kovasti, eivätkä saaneet edes hepulia.

”Mutta kun vuoden vanhalle ei saa antaa lainkaan, miten alle kaksivuotiaalle voisi antaa kahdesti?”

Outoa kieltämättä. Selvittelin, että ensimmäisen ikävuoden jälkeen hunajaa voi antaa tunnontuskitta kohtuullisia määriä. Lapsen suolisto on jo kehittynyt, joten hunajassa mahdollisesti olevista botulismia aiheuttavista itiöistä ei ole enää vaaraa. (Nyt pidin käsiä ristissä, ettei tulisi kysymyksiä itiöistä.)

”Mutta mikä määrä on kohtuullinen?”

Aloin hiota. Yritin kiemurrella hankalasta tilanteesta vetoamalla terveydenhuoltoalan ammattilaisiin. Neuvolastahan määriä voisi kysellä, jos on epävarma. Minulla ei ole osoittaa mitään haitallista määrää.

”Ei”, nainen kielsi. ”Minun kotimaassani lääkäri määrää lääkkeitä, täällä minulle sanottiin, että anna hunajaa. Silloin parempi tieto on teillä.” Lääkäriltä oli mennyt uskottavuus ja minunkin oli selvästi koetteilla.

”Miten hunaja vaikuttaa, parantaako se taudin?” nainen kysyi tiukasti.

Kerroin, että hunaja hillitsee yskän ärsytystä ja antimikrobisena aineena saattaa myös vähentää taudinaiheuttajia kurkussa. Totesin kuitenkin, että tuskin tauti noin vain hunajallakaan lähtee. Aikansa se ottaa, ei mahda mitään.

”Mmm.” Soittaja pohdiskeli.

Minä puristin luuria seuraavaa pulmaa odottaessa. Mutta nainen olikin tehnyt päätöksensä: ”Minä annan kahdesti teelusikallisen. Kiitos teille.”

Puhelun päätyttyä yskähtelin jo itsekin. Menin hunajapurkille, joita toimistollamme on aina useita. Teelusikallinen voiteli ajatuksiani. Arvelin tehneeni parhaani ja toivoin vain vilpittömästi, että lapsen yskä paranee mahdollisimman nopeasti – ja että lapsi nauttii hoitomenetelmästä.

Tässä tietoa hunajasta hoitona lasten yskään:
www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00728
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=nak08111  

Hunajan antimikrobisesta tehosta on kirjoitettu täällä:
www.ruokatieto.fi/uutiset/suomalaisilla-hunajilla-antimikrobista-tehoa



1 kommentti:

  1. Käypähoidon hunajaartikkeli on tässä nettiosoitteessa: https://www.kaypahoito.fi/nak08111

    Lapsille annettiin 10 g hunajaa, joka vastaa n. teelusikallista.

    VastaaPoista