perjantai 1. maaliskuuta 2019

Pulla-aika

Elämme suurten pullien aikaa. Aurinko paistaa, pulkka peffan alla luistaa ja joka kaupassa ja kahvilassa on tarjolla valtavia laskiaispullia. Ihanan helppo ratkaisu on kaapata valmiit pullat mukaan, mutta silloin ei saa syödä ensin lämpimäisiä ilman täytettä, mikä on kyllä iso miinus.

Perheen maitoallergikon vuoksi meillä leivotaan aina pullat itse. Kauramaito toimii pullataikinan pohjana mainiosti. Toinen erittäin toimiva juttu pullataikinassa on hunaja. Kun puolen litran taikinaan tulee ohjeen mukaan 2 desiä sokeria, laitan siitä puolet ja lisäksi ¾ desiä hunajaa. Pullista tulee mielestäni hunajalla pehmeämpiä ja maukkaampia.

Meillä ei maitosyistä myöskään pohdita, syödäänkö pullat hillolla, mantelimassalla vai kenties hunajalla ja kermavaahdolla täytettynä. Ne syödään korvapuusteina, eikä kukaan valita – saahan pullaa! En ole oikein löytänyt niin hyvää kasvipohjaista ”kermavaahtoa”, että se sopisi näihin pullahommiin.

Sen sijaan ulkoilma ja kaakao sopivat pullien kaveriksi mainiosti. Korvapuustit voi helposti nauttia pulkkamäen alla tai päällä, oikeat laskiaispullat vaativat tasaiset olosuhteet, jotta kokonaisuudesta ei pääse tursuamaan liikaa syliin.

Mutta pulla kuin pulla, tässä perusresepti, liukasta laskiaista kaikille!

Hunajalla höystetty pullataikina

1/2 l maitoa tai kauramaitoa
Kuva: Virpi Aaltonen
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
1 kananmunaa
1 dl sokeria
¾ dl hunajaa
1–2 tl suolaa
1,5 rkl kardemummaa
200 g margariinia tai voita
n. 14 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, hunaja, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella.

Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on noin puolen tunnin kuluttua kohonnut kaksinkertaiseksi, kaada se hyvin jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele siitä pullia tai rullaa voilla, sokerilla ja kanelilla täytettyjä korvapuusteja.

Anna leivonnaisten kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti