keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Ampiainen! Ei vaan mehiläinen. Eikun kimalainen..??

Mehiläiset saattavat parveilla näinä aikoina. Osa mehiläisyhdyskunnasta tai koko pesä lähtee pesälaatikoista ehkäpä lisätilan toivossa. Pesässä saattaa myös kaksi kuningatarta, jolloin toisen on lähdettävä seurueineen muualle tai jompikumpi kuningattarista tapetaan. Mehiläiset parveilevat suurissa, satojen ja jopa tuhansien yksilöiden parvissa. Parvi on näyttävä, ja ymmärrän, että se voi olla myös erittäin pelottava. Onneksi parveilevat mehiläiset ovat rauhallisia, koska niillä ei ole pesää puolustettavanaan. Ne usein lentävät esim. puun oksalle tiiviiksi palloksi ja odottelevat siellä, kunnes osaavat päättää, mihin uuden pesänsä tekevät. Hankalampi juttu on, jos mehiläiset lentävätkin esim. savupiippuun rakentamaan uutta kotiaan.

Mehiläiset muodostavat parveillessaan tiiviin pallon
Mehiläistarhaajat ottavatkin mehiläisparvia kiinni. He osaavat homman ja mikäli parvi on vielä helpossa paikassa, ei parven kiinniottamisessa mene kauaa. Kuten kerroin, mehiläisparvi on usein rauhallinen ja mehiläistarhaaja voi kopauttaa koko parven kerralla vaikkapa laatikkoon ja viedä mukanaan. Jos löydät mehiläisparven, pyydä apua parvien kiinniottajilta. Varmistu kuitenkin ensin, että kyseessä ovat todella mehiläiset. Monilla menee tutuimmatkin pistiäiset – kimalainen, ampiainen ja mehiläinen – helposti sekaisin.



Mehiläinen horsman kukalla.
Mehiläinen on hennon karvainen oranssi-mustaraidallinen mesipistiäinen. Mehiläinen on rauhallinen pölyttäjä, kunhan sen jättää rauhaan. Mukavampaa niitä on seurata etäältä, kuin mennä hätistelemään. Jos mehiläinen kuitenkin pistää, raapaise pistin pois puristamatta sitä. Puristamalla kaikki myrkky vain pumppaantuu ihoon. Mehiläiset elävät suurissa tuhansien mehiläisten yhdyskunnissa, jossa ne kasvattavat jälkikasvustoaan ja tuottavan hunajaa vahakennojensa turvissa, Suomessa useimmiten tarhattuina omissa pesälaatikoissaan.

 

Ampiainen on lihansyöjä

 

 Ampiaisella on mehiläistä kapeammat vyötärö ja siivet.
Ehkä helpoiten mehiläisen sekoittaa ampiaiseen. Ne ovat kuitenkin mehiläisia teräväpiirteisempiä, kapeita ja karvattomia. Aikuinen ampiainen on lihansyöjä, joka kerää mettä ja siitepölyä vain toukilleen. Aikuisen ampiaisen ravinnoksi käyvät niin muut hyönteiset kuin raadot tai ihmisten grilliruoka. Juuri tämä ihmisten apajille tuleminen aiheuttaakin yleensä ongelmia ja ehkä pienoisen paniikin. Kuitenkin jos maltti säilyy, pärjäämme yleensä pistoitta, koska ampiainenkaan ei pistä, jos se ei joudu uhkaavaan tilanteeseen. Ampiaisia pörrää yleensä ihmisten ilmoilla eniten syksyllä syys-lokakuussa. Se johtuu siitä, että ampiaiskuningattaret valmistautuvat talvehtimaan, ja muut pesän jäsenet joutuvat etsimään ruokaa lähiympäristöstä

Ampiainen rakentaa mehiläisen tavoin pesän yhdyskuntana, mutta se tekee sen puumassasta, eikä vahasta. Pesän halkaisija on noin normaalisti 5-20 senttiä, mutta se voi olla suurempikin. Jos ampiaispesä on sellaisessa paikassa, josta se on pakko hävittää, on se helpointa tehdä illalla lentoajan jälkeen, jolloin kaikki ampiaiset ovat pesässä sisällä. Pesän voi tiputtaa esim. muovipussiin tai pahvilaatikkoon, jonka jälkeen se hävitetään. Kannattaa suojata itsensä hyvin paksujen vaatteiden avulla, koska luonnollisesti nämä pörriäiset suojelevat äkäisinä pesäänsä.

 Paksu kimalainen


Kimalainen on erittäin karvainen ja pyöreä
Kimalaiset ovat mielestäni helpompi erottaa mehiläisistä ja ampiaisista. Ne ovat edellisiä  selvästi suurempia, kelta- tai oranssi-mustia, runsaskarvaisia ja hyvin pyöreitä. Kimalaisten ruumiinrakenteesta onkin sanottu, että lentämisen pitäisi olla niille mahdotonta tuolla ruumiinrakenteella. Tiedä sitten tuosta, koska hyvinhän tuo näyttää sujuvan.

Useimmiten kimalaiset ovat myös ampiaista ja mehiläistä rauhallisempia, mutta toki nekin pistävät kokiessaan olonsa uhatuksi. Kimalaiset käyttävät mehiläisten tavoin ravinnokseen mettä ja siitepölyä. Ne ovatkin erittäin tärkeitä pölyttäjiä. Jos löydät kimalaisen pesän, se on järkevää jättää paikalleen – kasvitkin tykkäävät. 

Kimalaisten pesä on usein kannon tai maan koloissa, harvemmin rakennuksissa tm. Pesä muistuttaa jonkin verran harmaata kananmunakennostoa, ja sen yksilömäärä on enimmillään muutamia satoja kimalaisia. Kasvatettuja kimalaisia käytetään myös kasvihuoneissa pölytyksessä. Sekin kertoo mielestäni niiden lauhkeudesta: ne tekevät rauhassa oman työnsä kunhan ne jättää rauhaan.

Kiireistä kesäaikaa


Vaikka välillä nämä kaverit pelottaisivatkin pörrätessään ympäriinsä, muistetaan, että ne tekevät äärimmäisen arvokasta pölytystyötä. Ja hauskahan se on laiskana kesäpäivänä seurailla, kuinka mehiläinen ja kimalainen lentävät kiireissään kukasta kukkaan. Mehiläiset ovat etenkin nyt ahkerina, koska niillä on pääsatokausi meneillään vadelman ja horman kukkiessa. Se tietää meille herkkusuille hunajaa!




1 kommentti:

  1. Aikuinen ampiainen on "kasvissyöjä", sillä se syö kukkien mettä. Toukille työläiset keräävät proteiinia saalistamalla hyönteisiä, pihvilihaa tms., jota ne vievät pesään toukkien ravinnoksi.

    VastaaPoista