perjantai 8. helmikuuta 2013

USA:n Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck: Mehiläiset tuovat takaisin todellisuuteenKun Yhdysvaltain Suomen Suurlähettiläs Bruce Oreck ja hänen vaimonsa Cody Oreck muuttivat Suomeen vuonna 2009, Helsingin Kaivopuistoon muutti myös pari mehiläispesää. Oreckit ovatkin olleet aktiivisia mehiläisten puolesta puhujia koko Suomessa oloaikansa. Viime kesänä mehiläiset eivät remontin vuoksi Helsingissä olleet, mutta siihen saakka suurlähetystö tuotti omaa hunajaa, jota on viety tuliaisiksi muun muassa presidentti Tarja Haloselle. 

Pian Suomessa opitut mehiläisopit lähtevät pariskunnan mukana heidän muuttaessaan takaisin Coloradoon. Pieni Suomi ja mehiläiset taisivat hurmata suurlähettiläspariskunnan.
 
Cody ja Bruce Oreck sekä kuvaan pyrkivä Deckard, isovillakoira.

"Jos presidentti Obamalla niin minullakin..."

 Suurlähettiläspariskunnan into mehiläistarhaukseen on peruja rouva Cody Oreckin äidiltä.

"Minä olen New York Citystä, joten minulla ei ole samanlaista taustaa”, Bruce Oreck kertoo.

Mehiläiset ja hunaja ovat kuitenkin lähellä suurlähettilään sydäntä. Mutta, suurlähettiläs tai ei, Oreckin piti vakuutella, että mehiläispesiä voi pitää kaupungissa, etteivät ne ole riski.
”Lopulta sanoin, että koska Michelle Obamalla on mehiläisiä Valkoisen Talon puutarhassa, ja koska minä työskentelen presidentille, minullakin pitää olla mehiläisiä." Tämä oli nähtävästi riittävän vahva argumentti ja mehiläiset saivat tulla residenssiin hyvällä menestyksellä.

Kaupunkimehiläiset: "Absolutely YES!”

Yhdysvaltain suurlähetystö sijaitsee Helsingin ydinkeskustan tuntumassa Kaivopuistossa. Kuinka kaupunkimehiläisiin tulisi suurlähettilään mielestä suhtautua?
”Ehdoton kyllä”, Oreck huudahtaa. ”Tietenkin kyllä. Sen tulisi aina olla kyllä!”
New Yorkissa mehiläisten pito kaupungissa laillistettiin viime vuonna. ”Manhattanin hunaja myydään hyvällä hinnalla, tarhaajia halutaan tukea”, Oreck kertoo.

Vinkkejä Valkoisesta Talosta

Kaivopuistossa tuotetaan cityhunajaa Suurlähetystön etiketein varustettuna. Suomalainen hunaja saa kehuja pariskunnalta. ”Rakastan kiteytynyttä hunajaa”, Cody Oreck kertoo. "Syön hunajaa paitsi sellaisenaan, myös esimerkiksi salaatinkastikkeissa. Hunaja on kokonaisuudessaan hieno tuote."
Koska myös Valkoisessa Talossa on mehiläispesiä, voi suurlähettiläspariskunta ottaa reseptiikassa vinkkejä kotimaansa ensimmäiseltä naiselta. 
”Haluan ehdottomasti kokeilla Valkoisen Talon hunajaoluen valmistamista”, Cody kertoo.

Suomalaisia eväitä maailmalle

Oreckit lähtevät takaisin Yhdysvaltoihin seuraavien kuukausien aikana, eikä heidän seuraajansa luultavasti tule mehiläispesiä ottamaan. ”Pesät jäävät tänne, mutta harrastus jatkuu Coloradossa”, Cody Oreck kertoo. Hän aikoo laajentaa omenatarhansa mehiläispesien määrän kolmesta viiteen.

USA:ssa kaikki on yleensä suurta, niin myös mehiläistarhaus. Cody Oreck aikoo kuitenkin viedä suomen oppeja kotiinsa Coloradoon. "Tässä ammatissa on oltava herkkyyttä”, rouva Oreck kertoo pohtiessaan kuinka mehiläisiä siirrettään rekoilla Amerikan mantereen halki pölytystä varten.

"Täältä sai erinomaiset eväät mehiläistarhaukseen. Mehiläistarhaajat ovat niin lämmintä ja viisasta väkeä.”

Mehiläisten rinnalla tietää oman arvonsa

USA:n Suomen suurlähettiläs, myös entinen kehonrakentaja Bruce Oreck nostaa mehiläiset maailmassa aivan omaan luokkaansa.

”On ihmeellistä, kun ajattelee mitä tämä pieni otus tuottaa meille. Hunajaa, vahaa, pölytystä. Monella tapaa mehiläinen on täydellinen symboli eri lajien suhteista. Usein kuvittelemme, että täällä olemme vain me ihmiset tekemässä mitä teemme. Mehiläiset tuovat meidät takaisin todellisuuteen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti