torstai 14. maaliskuuta 2013

Kahvihammasta kolottaa mehiläisilläkin

Päivittäinen kofeiiniannos piristää myös mehiläisiä. Näin on tutkittu Newcastlen yliopistossa Iso-Britanniasta. Piristää on ehkä hiukan väärä sana yleensäkin työläiden mehiläisten kohdalla, mutta suorituskykyä se näyttää parantavan. Kofeiini nimittäin tehostaa mehiläisten muistia ja tekee kukat pölyttäjille houkuttelevammiksi.

Yleensä kofeiini toimii suurina pitoisuuksina hyönteisille enemmänkin karkottajana, mutta mehiläisten kohdalla se toimii tutkijoiden mukaan "kuin huume". Kasvit erittävät kofeiinia kukkaan ja mehiläisten pölytysteho paranee, tutkijat muotoilevat. Mehiläinen vieraili kofeiinilla terästetyssä kukassa päivän aikana kolme kertaa todennäköisemmin kuin muissa kukissa. Mitä paremmin mehiläinen muisti kofeiinilla höystetyn mesikasvin tuoksun ja osasi suunnistaa sen luokse, sitä paremmin kasvi pölyttyi ja tuotti enemmän siemeniä. Molemmat, kukka ja mehiläinen hyötyivät. Win-win. 

Normaalisti kofeiinin maku on katkera ja suurina pitoisuuksina hyönteisille myrkyllistäkin, mutta tietyt kasvit kykenevät erittämään sitä meteen juuri sopivan pitoisuuden. Kokeen kofeiinikasveina olivat kahvi (Coffea) ja sitrus-suvun (Citrus) kasveja.

Sumppia meille ja mehiläisille

Mielestäni tutkimus oli mielenkiintoista uutta tietoa mehiläisten ravinnonkeruutavoista, vaikka meillä ei Suomessa kahvipensaita olekaan. Kasveilla on monenlaisia tapoja houkutella pölyttäjiä, ja on tärkeää tuntea ne ympäristön ollessa jatkuvassa muutoksessa. 

Tutkimustuloksista odotetaan myös keinoa ymmärtää, kuinka kofeiini vaikuttaa ihmisaivoihin. Erilaiset mekanismithan meillä on, eikä kahvin vaikutusta ihmisen muistiin ei ole vielä selvitetty. Itse en ole pitkäaikaisella ihmiskokeella muistin paranemista havainnut. 

Joka tapauksessa, kulutamme kahvia edelleen eniten maailmassa/hlö ja kyllähän kuuma kahvikupponen piristää. Jos tätä juttua lukiessa alkoi kahvihammasta kolottamaan, kokeilepa hunajalla höystettyä herkkukahvia, kuten Mari on jo aiemmin ohjeistanut. Jos et ole vielä kokeillut hunajaa kahvin makeuttajana, kokeile viimeistään nyt. Nimimerkillä kokemusta on, koska paraikaa minulla on kädessäni hunajalla makeutettu kupillinen kahvia.  

Ei kuitenkaan mennä douppaamaan mehiläisiämme kahvilla ;)

Lähde: Caffeine in floral nectar enhances a pollinator’s memory of reward. G.A. Wright, D.D. Baker, M.J.Palmer, J.A. Mustard, E. F. Power, A. M Borland, P.C. Stevenson. Science. Doi 10.1126. Science. Julkaistu 7.3.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti