keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Hunajakukkaa ja muuta mehiläisten herkkuaNyt pörisee luonnossa ja puutarhoissa!
Mehiläisillä on uskomattoman paljon ystäviä. Sen olen huomannut viime viikkoina, kun ihmiset ovat kyselleet pörriäisistä. "Kuinka voin auttaa mehiläisiä kotipihallani?", "Mitä kasveja kannattaa istuttaa pölyttäjiä ajatellen?". Mehiläisluennoilla on riittänyt väkeä ja monenlaista tapahtumaa on tiedossa kesälläkin. Upeaa! 

Viime aikoina on ollut paljon puhetta siitä, mitä viljely-ympäristössä voidaan tehdä, jotta pölyttäjät voisivat paremmin. Kuitenkin, jokainen meistä voi auttaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyötyhyönteisiä. Istuttamalla puutarhaan hyviä mesikasveja tarjoat pölyttäjille ravintoa.

Hyönteiset tarvitsevat myös pesä- ja suojapaikkoja. Näitä tarjoavat esimerkiksi pusikot, oksat, kortteet, puunreiät jne. Eli kaikkea "roskaa" ei kannata pihalta aina pois heittää. Esimerkiksi erakkomehiläiset asustavat mielellään ontoissa kasvinvarsissa. Puutarhaosastoilla on myös myytävinä ns. hyönteishotelleja, joissa on erakkomehiläisille, leppäkertuilla ja muille hyötyhyönteisille sopivia piilo- ja pesäpaikkoja. Hyönteishotellin voi myös rakentaa itse. Kuvassa on osa itsetehdystä hyönteishotellista: lautoihin poratut reiät, kortteet, tiilet ja muut vastaavat kelpaavat hyvin ötököille! Jo paljon yksinkertaistetumpi versio kelpaa.

Oksat, laudanpätkät ja tiilet voi ottaa hyönteisten hyötykäyttöön.

 

Mesikasvi vai rikkaruoho?

Useat pölyttäjät tarvitsevat ravinnokseen sekä siitepölyä (tärkeä proteiininlähde) että mettä. Mehiläiset keräävät ravintoa eri kasveista, ja niissä onkin hyvin suuria eroja houkuttelevuudessa ja ravinnon laadussa. Jos tarjolla on parempi medenlähde, mehiläinen valitsee sen. Laitetaanpa tähän alle listaa mehiläisille houkuttelevista ja hyvistä ravintokasveista (kiitos Tarjalle avusta). Kevään puutarhaostoksia tehdessä voittekin miettiä, valitsisiko pihaan kasveja myös mehiläisiä ajatellen. Nämä ovat vain monivuotisia esimerkkejä, monia muitakin hyviä kasveja on!

Omaa pihaa laittaessa rikkaruohot saavat nopeasti kyytiä. Voikukkakin kukkii nyt. Se on kuitenkin mehiläisille tärkeä kevään mesilähde. Muistakaa, kaikkia "rikkaruohoja" ei tarvitse välttämättä heti kitkeä.
     
Mehiläisten suosikit puutarhassa:
Kevät/alkukesä
Vaahtera, omenapuu, päärynäpuu, luumupuu, kirsikkapuu, pihlaja, herukat, karviainen, pensasmustikka, aroniat, orapihlajat, kukkivat pajut, hevoskastanja, sinililja, helmililja, kevättähti, pitkäpalko, ristikki, ruusukvitteni, akankaali

Kesä
Vadelma, karhunvattu, koristevattu, kurpitsa, kurjenpolvet, iisoppi, oregano, timjami (ajuruohot), salvia, kurkkuyrtti, mintut, rantakukka, sinilatvat, apilat, hunajakukka, neidonkieli, raunioyrtit, laventelit, laukat, reseda, maksaruohot,

Syyskesä/syksy
Kultapiisku, punatähkä, nauhukset, punalatva, punahattu, asterit, malvat, harmaamalvikki, kaunokit, auringonkukka,

Medettömiä kasveja, joissa mehiläiset käyvät mielellään siitepölyn keruussa
Ruusut, joissa on yksinkertainen kukka (mm. kurtturuusu, juhannusruusu, Valamonruusu), unikot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti