maanantai 2. syyskuuta 2013

Salaatti tuoreista härkäpavuista ja leipäjuustosta

Olen jo pitkään suunnitellut tutustuvani paremmin härkäpapuun ruuanlaitossa. Kyseessä on nimittäin mainio, kotimainen proteiinilähde. Härkäpapua viljellään lähinnä eläinrehuksi, mutta edullista syötävää se on meille ihmisillekin.

Tuoreita härkäpapuja ei näe kovin usein myynnissä, mutta lauantaina niitä löytyi keittiöömme Helsingin kauppatorilta Luomu-Markun valikoimista. Kuivattuja papuja kaupataan monissa paikoissa.

Koska kyseessä oli minulle ensimmäinen kerta tuoreiden härkäpapujen kanssa, otin valmistuksen kanssa varman päälle eli hyödynsin Olemme puutarhassa -blogin valkosipulisten härkäpapujen reseptiä.

Papujen määrä oli niin pieni, että käsittely ei tuntunut kovin vaivalloiselta. Ja ehdottomasti papujen räpellys oli vaivan väärti: pavut maistuivat salaatissa leipäjuuston rinnalla oikein hyviltä.

Härkäpapu kuuluu myös niihin viljelykasveihin, jotka hyötyvät hyönteispölytyksestä.

Vasemmalla avattu härkäpapupalko,
keskellä kuorittuja pavunsiemeniä, oikealla vaaleat
pavunsiemenet keittämisen jälkeen ja ennen kuorintaa.
Salaatti härkäpavuista ja leipäjuustosta kahdelle

noin 15 palkoa härkäpapuja
puoli litraa vettä papujen keittämiseen
1 rkl voita tai öljyä
suolaa
pippuria
yksi pieni valkosipulinkynsi
vajaa 1 tl hunajaa
1 - 2 rkl oliiviöljyä
ripaus kuivattua timjamia
lehtisalaattia
pala kurkkua
150 gr leipäjuustoa

Avaa härkäpavut ja ota siemenet astiaan. Keitä suolalla maustettu vesi ja lisää pavunsiemenet. Keitä 4 - 5 minuuttia, kunnes siemenet ovat muuttuneet päältä lasittuneen vaaleaksi.
Valuta vesi pois ja laita pavut jääkylmään (miel. jääpaloilla viilennettyyn) veteen.

Kun pavut ovat jäähtyneet, poista vaalea kuorikerros esimerkiksi nipistämällä kynnellä kuori rikki ja puristamalla varovasti toisesta päästä, jolloin sisus ”pullahtaa” ulos kuoresta.

Laita kasariin rasva kuumenemaan ja lisää kuorittu, viipaloitu valkosipuli. Kuullota hetki, mutta älä ruskista. Lisää pavut ja timjami. Kuullota miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Ota kasari pois levyltä ja lisää papujen sekaan oliiviöljy ja hunaja sekä ripaisu suolaa ja rouhaisut mustapippuria.

Kokoa salaatti lautasille: revi vihreä salaatti, lisää pieniksi kuutioiksi leikelty kurkku ja leipäjuusto ja kumoa päälle pavut ja niiden mukana oleva mausteinen öljy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti