perjantai 31. tammikuuta 2014

Ostatko hunajasi mieluummin kaupasta vai suoraan tuottajalta?

Kotimaisten hunajien määrä kaupan hyllyillä näyttää pienentyneen. Näin totesi viikonloppuna Mehiläishoitajain Talvipäivillä mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä.

Hunajavalikoima hyllyissä on kasvanut, mutta valikoiman kasvu on ulkomaisten hunajien ansiosta: esimerkiksi muualta tulevat luomuhunajat saavat hyllytilaa. Samoin esimerkiksi Tanskassa pakatut, suomalaista halvemmat hunajat, näkyvät nyt valikoimissa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita suoraan sitä, etteivät ihmiset ostaisi kotimaista hunajaa. Ilmeisesti kuluttajat ostavat hunajaa yhä useammin suoraan tuottajalta (kotoa, markkinoilta, netistä tai muuta kautta).

Ja miksipä eivät ostaisi, jos tiedossa on sopiva mehiläistarhaaja?

Uskon, että kuluttajat näkevät suoraostossa mm. seuraavia etuja:

- Tieto alkuperästä
: Kun purkin ostaa suoraan tarhaajalta, niin hunajan alkuperä on selvillä.
- Tieto käsittelystä: Hunajan tuotantoon ja käsittelyyn liittyvistä vaiheista saa lisätietoja henkilöltä, joka osaa ne parhaiten kertoa.
- Hinta: Sen, minkä hunajasta maksaa, menee suoraan tarhaajalle eikä välissä ole kaupan isoja ketjuja.
- Laatu: Tutuksi tulevan hunajantuottajan tuotteissa tietää, mitä saa.
- Määrä: Hunaja on siitä mainio tuote, että sen voi vaivatta säilyttää pitkään jopa pienemmässä asunnossa. Siksi hunajaa voi ostaa kerralla vaikka viisi tai jopa kymmenen kiloa.
- Ei tukea kaupan ketjuille: Kriittisyys kahta isoa vähittäiskauppaa kohtaan on kasvanut. Moni miettii vaihtoehtoisia ostokanavia lähiruualle.
- Ajatus lähituotteesta ja pientuottajan tukemisesta: Lähihunaja on samalla tuen osoitus esimerkiksi paikalliselle yrittäjyydelle ja mehiläisten pölytystyölle. Pölytys on tärkeää mm. monille marjoille ja kasveille.

Mitään väärää ei tietysti ole siinäkään, että ostaa kotimaista hunajaa kaupasta. Esimerkiksi isommat pakkaajat ovat monille mehiläistarhaajille tärkeä väylä hunajan myymiseen, ja monessa kaupassa on myös paikallisen tuottajan hunajaa.

Valitettavasti moni vain on pettynyt esimerkiksi siihen, että kaupassa pikavilkaisulla suomalaiseksi luultu hunaja ei olekaan suomalaista. 

Twitter-käyttäjä @ruokakaupassa 21.1.2014

Minun ei onneksi tarvitse itse miettiä hunajien ostamista. Työsuhde-etuna saan nauttia hunajaa reilusti ilmaiseksi.

Mutta välillä mietin, että jos tätä etua ei olisi, niin miten hankkisin hunajani?

Pitäisiko ostaa jokin mehiläispesä joltain tarhaajalta niin, että hän hoitaisi sitä, minä saisin hunajat ja voisin käydä välillä moikkaamassa mehiläisiä? Siis samaan tapaan, kuin kaupunkilaisperhe on hankkinut lehmän oman maitonsa tuottajaksi
(Ja juu, ainahan sitä voi ryhtyä myös varsinaiseksi hunajantuottajaksi, mutta juuri nyt elämäntilanne ei tätä mahtavaa harrastusta salli!)

Mutta miten ja miksi sinä ostat hunajasi? Ja millaista hunajaa haluat?



4 kommenttia:

  1. Minä ostan hunajaa tasan kolmelta tuottajalta. Kaikkein pisimpään ja määrällisesti ylivoimaisesti eniten olen syönyt Valosen hunajaa. Sitä syötiin jo lapsuudenkodissani kahdeksankymmenluvulla, sitten lähdettyäni opiskelemaan äiti ja isä huolehtivat että köyhä opiskelija pysyi "hunajassa", eli sain edelleen Valosen hunajaa tuliaiseksi tai kotona käydessäni. Nykyisin ostan sitä ison määrän kerrallaan Lahdessa käydessäni. Pidän sen mausta ja koostumuksesta kaikkein eniten, se on minusta ainutlaatuisen hyvää hunajaa.

    Myöhemmin olen alkanut ostaa osan hunajan tuottajalta, joka pitää mehiläispesiään mökin lähistöllä. Myös se hunaja on hyvää mutta erilaista koostumukseltaan. On kiva ajatella että mehiläiset ovat pörränneet serkkuni pelloilla. Syy tämän hunajan ostoon on siis täysin tunneperäinen.

    Kolmenneksi olen parina viime vuotena ostanut hunajaa, jonka on tuottanut isäni hyvä ystävä. Eli täysin tunneperäinen valintakriteeri siihenkin hunajaan.

    Muuta hunajaa en osaa kaivatakaan. Ostan Valosen hunajan aina kaupasta, keskimmäisen hunajan maatilatorilta ja viimeisen hunajan isän kautta hänen ystävältään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet löytänyt useammankin mieluisan hunajan! Viestisi kertoo myös siitä, miten oleellista hunajakaupassa on sekä tottumus itselle mieluisaan hunajaan että lähipiirin suositukset (tuo isäsi ystävä). Tunteet ohjaavat kulutuskäyttäytymistämme paljon, mutta usein vain pyrimme perustelemaan valintamme järkisyillä. Vaikka ihan yhtä hyvä peruste tunne on kuin järki.

      Poista
  2. Minä ostan hunajan kreikanmatkalta paikalliselta maalaistorilta jossa hunajaa myydään tyylillä suoraan pesästä markkinoille ja tädiltäni jolla on onneksi mehiläisiä. Suosisin kokonaan kotimaista jos täältä saisi appelsiinihunajaa.

    En pidä ollenkaan hunajan ostamisesta kaupasta. Hunaja on eräs niistä tuotteista jotka haluan nähdä kokonaan käsittelemättömänä ja siksi ostan mielellään suoraan tuottajalta. Näin tekee moni tuttunikin ja hankkivat hunajatarpeensa erilaisilta markkinoilta jos tuottajaa ei ole tuttavapiirissä.

    Kaikenlainen kotimainen hunaja on ihanaa mutta maku ihmeellisesti kyllä paranisi jos hunajan saisi ikiaikaisten rumien muovipöniköiden sijaan lasitölkistä.

    Onko siihen muuten jokin erityinen syy että sitä tiettyä muovipurnukkaa on useimpien pakko käyttää? Tai siis onko sitä pakko käyttää? Tästä olisi kiinnostavaa lukea. Maksaisin mielelläni euron, jopa pari ylimääräistä jos hunaja olisi yksinkertaisessa lasipurkissa.

    Tönkköinen muovipurkki tuhoaa hunajasta saadun visuaalisen ilon ja maanläheisyyden ja luonnonmukaisuuden tunnun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että olet tarkkana alkuperästä ja hunajan käsittelyketjunt tuntemisesta. Tällaiset hunajaostajat ovat aina mainio asia!

      Muovipurkkia ei ole pakko käyttää. Se on monille tuottajille edullinen ja helppo ratkaisu etenkin silloin, jos ei ole mahdollisuutta oman purkin suunnitteluun. Muovipakkaus on kevyt ja kestävä. Mutta onhan se totta, että ei se ole mikään erityisen tyylikäs pakkausmateriaali, ja hunajan kaltaiselle mahtavalle luonnontuotteelle se voi luoda väärää mielikuvaa.

      Pyrimme täällä kannustamaan hunajantuottajia markkinointiin ja sen myötä myös pakkausten suunnittelemiseen.

      Hunajapakkauksista blogitekstejäni: http://hunajalla.blogspot.fi/search/label/pakkaus

      Appelsiinihunajan tuottaminen onkin Suomessa hieman haastavaa :) Mutta jos lajihunajien tuotanto täällä kasvaa, niin ehkä sitten löytyy joku mieluisa, korvaava hunaja täältäkin!

      Poista