perjantai 28. maaliskuuta 2014

Viljelijä, tarvitsevatko kasvisi lisää pölytystä? Katso kartalta pölytyspalvelun tarjoajat

Mehiläisissä on joukkovoimaa pölytykseen.
Kevät etenee kohisten, tuntuu. Ainakin täällä Etelä-Suomessa saa paistatella auringossa jo oikein kunnolla. Toki merituuli nipistelee vielä.

Mehiläisetkin ovat jo lennelleet. Joissakin paikoissa siitepölyä on kerätty jo hyvän aikaa. Pari viikkoa sitten kuulimme konkaritarhaajalta, että siitepölyä on kerätty pesiin aiemmin kuin koskaan tarhaajan uralla. Toivotaan, että kevät etenee mehiläisille otollisena, mutta myös, että kesästä tulee antoisa.

Maataloudessa kesä on tuotannon aikaa ja jo keväällä alkaa kiireet, jotta tuleva sato onnistuisi. Monilla maa- ja puutarhatiloilla kiire alkaa käymään jo päälle kovastikin. Puiden leikkuut, siemenet, lannoitteet.. mitä kaikkea pitääkän ottaa huomioon. Myös mehiläiset! Ne kannattaa muistaa jo nyt, jotta niitä varmasti on kesällä pölyttämässä siellä missä pitääkin. Nyt nimittäin tarkoitan pölytyspalvelua.


Kasvikohtaista eroa pölytyksen tarpeessa

Pölytyspalveluhan on sitä, että mehiläistarhaaja tuo mehiläispesän halutulle alueelle pölyttämään esim. rypsipeltoa, omenatarhaa tai vaikka siirtolapuutarhaa. Viljelijä tai vastaava taas maksaa tarhaajalle korvauksen pesästä ja sen huolenpidosta. Korvauksen määrä riippuu mm. satokasvista, sijainnista ja pesien määrästä. Kasvilaji saattaa vaikuttaa hintaan siksi, että jotkin kasvit tuottavat niukasti mettä hunajaa varten, toisten ollessa hyviä satokasveja. Niukka hunajakasvi näkyy tarhaajan hunajasadossa, jolloin suurempi korvaus on perusteltu. Tarhaajalle kertyy myös mm. ajokilometrejä pesiä hoitaessa.

Mehiläispölytys vaikuttaa eri kasveihin eri tavalla. Tarhaajien ja viljelijöiden kannattaa olla selvillä, kuinka pölytys vaikuttaa milloinkin kyseessä olevaan kasviin. Esimerkiksi öljykasveilla öljypitoisuus ja siementen määrä lisääntyy tehokkaassa hyönteispölytyksessä. Marjoilla ja hedelmillä taas muoto paranee ja koko kasvaa. Mansikalla mehiläiset myös auttavat torjumaan biologisesti mansikan harmaahometta. Tehokas pölytys auttaa kasveja myös tuleentumaan tasaisemmin. Pölytyspalvelu kyllä kannattaa! Tutustu myös SML:n pölytysoppaisiin, sieltä saa lisätietoja kasvikohtaisesti.

Pölytyspalvelua kartalla

Pölytyspalvelutarhaajat ovat nyt kartalla osoitteessa
www.mehilaishoitajat.fi/polytyspalvelu
Tarhaajista saa lisätietoa klikkaamalla punaista palloa.
 
Olemme vihdoinkin saaneet laitettua pölytyspalvelua tarjoavat mehiläistarhaajat kartalle. Kartta on tehty, jotta viljelijöiden olisi helpompaa löytää alueensa mehiläistarhaaja. Mikäli siis tarvitset pölytyspalvelua, klikkaa karttaa ja katso löytyykö läheltäsi mehiläistarhaajaa, jolla on pesiä pölytyspalveluun. Kartta on vielä paikoin tyhjä, ja jos et löydä itsellesi sopivaa tarhaajaa, ota yhteys liittoon niin koitamme löytää avun.

Kartalle lisätään tarhaajia sitä mukaa kun he ilmoittautuvat mukaan. Eli tarhaajat, nyt vauhdilla mukaan, jotta saadaan pölytystä sinne missä pölytystä tarvitaan! :)

Kevätterveisin,
Tuula

Lisätietoja ja materiaalia pölytyspalvelusta: http://www.mehilaishoitajat.fi/polytyspalvelu/ ja tuula.lehtonen@hunaja.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti