maanantai 19. toukokuuta 2014

Kylmää kahvia eli baristojen vinkkejä hunajaisiin kesäjuomiin

Välillä on hyvä piipahtaa hunajaisten piirien ulkopuolella ja tutustua paremmin muihin raaka-aineisiin ja makuihin. Tällaisen piipahduksen tein kahvin pariin viime viikolla, kun kävin jututtamassa laadukkaista kahveistaan tunnetussa Kaffecentralenissa baristoja.

Pääteemana oli hunajan yhdistäminen kahvijuomiin, mutta tietysti siinä sivussa juteltiin paljon muutakin. On aina mahtavaa puhua ihmisten kanssa jostain sellaisesta, josta he ovat innoissaan. Erityisesti ihailin sitä osaamista, jolla he analysoivat niin kahvin kuin hunajien makuja.

Eivätkä nämä kolme baristaa todellakaan olleet ihan tavallisimpia sumpinkeittäjiä. Kun minä vain nakkaan poroja pannuun ja vettä päälle, niin he mittasivat kahvit ja vedet grammalleen.

Mutta eivät mittailleet turhaan. Kaikki kolme nimittäin osallistuivat viikonloppuna Aeropressin SM-kisoihin. Yksi heistä, Samuli Parkkinen, vei voiton, ja matkaa pian edustamaan Suomea MM-kisoihin.

Hunajaiset onnittelut Samulille!

Samulin lisäksi Korkeavuorenkadun Kaffecentralenissa juttelin Arda Yildirim ja Sampo Latvakankaan kanssa. Vein mukanani Lapista peräisin ollutta hunajaa, joka sekä maultaan että koostumukseltaan yllätti baristat positiivisesti.

"Hieman havuinen maku, tulee vähän mieleen humalalajikkeet", Samuli kuvaili.

Arda Yildirim ja Sampo Latvakangas sekoittelevat hunajasta ja
kuumasta vedestä makusiirappia. Taustalla Samuli Parkkinen.


Tämä hunaja sopi hyvin kesäisiin, kylmiin kahvijuomiin. Baristat valmistivat kaksi erilaista juomaa: toinen oli espressopohjainen, toinen taas syntyi Aeropressin avustamana. Aeropress on noussut viime aikoina kahviharrastajien suosioon, sillä laitteella valmistuu maultaan puhtaampaa ja raikkaampaa kahvia kuin pressopannulla.

Kylmä kahvitonic on suosittu juoma Pohjoismaissa

Samuli Parkkinen kertoi, että Pohjoismaissa kylmät kahvitonicit ovat olleet yleisiä. Yksinkertaisimmillaan juomassa yhdistetään kahvia, vichyä, makeutusta ja jäitä. Tällaiseen juomaan hunaja sopii mainiosti, ja juoman makeutta voi tietysti säädellä hunajan määrällä.

”Kylmiä kahvijuomia tehdessä on syytä muistaa se, että jäät laimentavat lopputulosta. Hunajan avulla kahvijuomiin voi tuoda tiettyä maltaisuutta ja täyteläisempää makeutta”, Arda sanoo.

Myös kahvin paahdolla on merkitystä. Kevyet paahdot tuovat esiin marjaisuutta, joten siksi ne sopivat hyvin tällaisiin juomiin.

Valitse peruskahviin kevyt, kukkainen hunaja

Tavallisia perusespressoja baristat eivät mielellään makeuta, sillä heidän mielestään hyvä kahvi ei kaipaa makeutusta. Mutta niille, jotka laittavat sokeria kahviinsa, hunaja voi olla vaihtoehto. Tällöin kannattaa valita kevyt, kukkainen hunaja, jottei hunajan maku peitä alleen kahvin makua.

Kahvitoniciin, kuten muihinkin hunajaa ja kahvia yhdistäviin
juomiin, kannattaa baristojen mielestä valita kevyt, kukkainen
hunaja.
Eikä kylmien juomien suhteen kannata luovuttaa, vaikka kotona ei olisikaan kuin suodatinkeitin tai pressopannu. Oma maku ratkaisee, joten nyt, kun lämpöaalto on saapunut Suomeen, kannattaa kokeilla vapaasti, miten syntyisi piristävä, hunajainen kahvijuoma. Ohjeita ja vinkkejä saa tietysti laittaa myös blogikommentteina.
Kahvitonic (2 annosta)

Aeropressillä valmistettu kahvijuoma
kaadetaan jäillä täytettyyn lasiin.
Tuplaespresso
2 tl hunajaa
Lasi täyteen jäitä
2 dl vichyä

Valmista espresso. Kuori espresson päältä crema pois esim. lusikalla. Sekoita hunaja juokkoon. Kaada jäillä täytettyihin laseihin ja lisää vichy.

Kylmä kahvijuoma Aeropressillä

18 gr vaalea- tai keskitummapaahtoista kahvia
100 gr jäitä uuttoastian pohjalle
100 gr vettä uuttoon
1 tl hunajaa + tilkka kuumaa vettä

Kahvia uutetaan yksi minuutti. Kahvi painetaan tasaisella paineella jäiden päälle. Hunajasta ja kuumasta vedestä tehty siirappi kaadetaan kahvin päälle. Tarjoillaan lasista jäiden kera.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti