maanantai 10. elokuuta 2015

Villivadelmat ovat mainio sesonkiherkku: kokeile mm. halloumisalaattiin ja pannukakun kanssa

Olen kohta parin viikon ajan nauttinut kotimme läheltä löytyvästä, reilusta vadelmasadosta. Kun mainioita, makeita marjoja saa muutaman sadan metrin etäisyydellä omasta kodista reilusti ja joka päivä, niin tilanne on tietysti pakko hyödyntää.

Vadelmasato on siis ainakin Helsingin Meilahdessa erinomainen. Tästä päätellen myös pölyttäjiä on riittänyt alkukesällä hommiin, ja säät ovat edelleen suosineet vadelmien kehittymistä. Kohtaamani vadelmat ovat monessa puskassa myös kookkaita.

Vadelmat ovat hyviä sellaisenaan, mutta sopivat myös niin aamu- ja välipaloille kuin ruokiin. Ja tietysti hunajan kera! Myös pakastimeen olen laittanut muutaman rasiallisen vadelmia hunajan kera.

Tässä muutama vadelmainen vinkki.

Pehmeää, mietoa rahkaa tai jogurttia, vadelmia ja hunajaa.

Paistettua halloumia, salaattia, couscousia, vadelmia, öljyä,
avomaankurkkua, hunajaa ja mustapippuria
sekä hieman tuoretta basilikaa.

Jogurttipirtelö eli surauta sekaisin n. 5 dl vaniljajäätelöä,
2 dl maustamatonta jogurttia, 2 - 3 dl vadelmia ja 1 - 2 rkl hunajaa.
Ohenna tarvittaessa maidolla.

Pannukakku, jäätelö, vadelmat ja hunaja.


Elokuussa mehiläistarhaajat linkoavat ja pakkaavat hunajasatoa, joten jos haluat uuden sadon juoksevaa hunajaa vadelmaherkutteluun, niin kysäise tarhaajalta nyt.

Muistathan, että suomalaiset hunajat yleensä kiteytyvät nopeasti, joten juoksevina säilyvät vain tietyt lajihunajat. Siksi luontaisesti juoksevaa hunajaa myydään yleensä vain heti satokauden päätteeksi. Jos haluaa nauttia läpi talven kotimaista, juoksevaa hunajaa, niin hunajan voi pakastaa: sulattamisen jälkeen hunaja on taas juoksevaa.

Jos hunaja on kiteytynyt kovaksi, niin sen voi lämmittää varovasti juoksevaksi esimerkiksi vesihauteessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti