Lopputulos oli onnistunut: piparit olivat maistuvia ja rakenteeltaan miellyttäviä. Leivontaa tietysti piristi se, ettei tarvinnut häärätä yksin.
Ensi kerralla tosin taidan kokeilla Petruksen julkaisemaa Lukkarin Liisan piparkakut -ohjetta, johon tulee mm. fariinisokeria, mantelijauhoa ja maustepippuria.
Taikinasta tuli ainakin viisi pellillistä pipareita. Jos siis vähempikin riittää, niin reseptin voi puolittaa. Viimeiset piparit voi onneksi helmikuussa käyttää runebergintorttuihin.
Itse tein taikinasta laktoosittoman käyttämällä laktoositonta margariinia ja kauramaitoa.
Hunajapiparit
200 gr hunajaa
200 gr sokeria
50 gr voita/margariinia
2 rkl piparkakkumaustetta (tai vastaava määrä itse sekoitettuja mausteita:kardemummaa, kanelia, neilikkaa, inkivääriä...)
1/4 tl suolaa
1 muna
0,5 dl maitoa
2 tl soodaa
n. 600 gr vehnäjauhoja
Kiehauta kattilassa hunaja, sokeri, rasva ja mausteet. Jäähdytä seos ja lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä maito ja muna. Anna taikinan kovettua kylmässä (miel. seuraavaan päivään).
Kaaviloi taikinasta ohut levy. Ota siitä muotilla piparkakkuja.
Paista 175-asteen lämmössä n. 10 minuuttia. Paistoaika vaihtelee uunin ja piparkakkujen paksuuden mukaan, joten muista tarkkailla paistumista, jotta piparit eivät pala.
Jäähtyneet piparit voi koristella sokerivesikuorrutuksella ja esimerkiksi makeisilla.
Kuten kuvasta näkyy, niin hunajapipareiden taikina on vaaleampaa kuin tavallinen, siirapilla höystetty taikina.
Yleisesti leivonnassa kannattaa muistaa, että hunaja on makeampaa kuin tavallinen sokeri, eli jos sokeria korvaa osittain tai kokonaan hunajalla, niin hunajaa riittää pienempi määrä kuin sokeria.
Jos luovuutta riittää, niin pipareita voi koristella yhtä värikkäästi kuin mieheni. Kuvassa on miehen teos "Juha Mieto hiihtää havun yli".
Itse tyydyin hieman helpompaan koristelumalliin.
Hei! Kiitos linkityksestä, hauska idea tuo Juha Mieto -piparkakut.
VastaaPoistaSuosittelen myös kokeilemaan ennakkoluulottomasti puolalaista Katariinan piparkakut -reseptiä. Siinä koostumuksen ansiosta hunajan maku tulee todella hyvin esiin, paljon vahvemmin kuin Lukkarin Liisan piparkakuissa. Näistä jälkimmäinen on helpommin yhdistettävissä suomalaiseen piparkakkumakuun.
Kiitos vinkistä, pitääpä testata! Käyttämäsi kuviomuotit ovat kyllä tosi hienoja, täällä joudutaan tyytymään luovuuteen ja sitä kautta syntyvät Juha Miedot :)
VastaaPoistaAsuin alkuvuoden Baselissa, jossa alueen pikkuleipä oli Basler Läckerli. Läckerleihin tulee aika runsaasti hunajaa, ja mausteiden ansiosta kokeilla leipoa noita, MTV3 on näköjään julkaissut ohjeen suomeksikin: http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/basler-leckerli?1109551