keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Juhannusgrilli ja -sauna kuumaksi!

Juhannuksena on lupa valvoa ja herkutella. Suurin osa suomalaisista lähtee jo huomenna maalle ja mökeille nauttimaan luonnonrauhasta. Kannattaa varata hunajapurkki myös mökille mukaan - siitä on moneksi juhannuksenakin. Porukkaa saattaa kokoontua paljonkin ja mikäpä on silloin sen helpompi kesäruoka kuin grilliruoka. Hunajasta saa grillipihveihin ja vartaisiin helposti maukkaan marinadin. Viime viikonloppuna luonani oli paljon ystäviä grillaamassa, ja seuraava marinadi oli kiireen keskellä nopea ja helppo ratkaisu. Kaikkia raaka-aineita kiiviä lukuunottamatta löytyi jo valmiiksi kaapista.


Nopea hunajamarinadi lihalle tai kasvisvartaille

4 rkl öljyä
1 rkl ketsuppia
2-3 rkl hunajaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sweet-chili-kastiketta
pieni pala kiivi-hedelmää
(maun mukaan mustapippuria ja valkosipulia)

Sekoita kaikki ainekset keskenään maustaen pippurilla ja valkosipulla makusi mukaan. 
Tee mielesi mukaan esim. kasvisvartaita tai grillipihvejä. Kiivi-hedelmää laitoin marinadiin siksi, että se sisältää entsyymejä, jotka mureuttavat pihviä. Kiiviä ei kannata kuitenkaan laittaa liikaa, vajaa puolikas soseutettuna riittää hyvin. Liharuokia kannattaa marinoida 1-2 tuntia ennen paistamista tai laittaa ne vaikka jo edellisenä iltana jääkaappiin marinoitumaan. Sivele kasvisvartaita marinadilla ennen grillaamista ja sen aikana.

Saunahunaja hemmottelee juhannuksena

 

Suomalaiseen juhannukseen kuuluu tietenkin myös saunominen ajan kanssa. Juhannuksena voisi kokeilla pientä lisähemmottelua saunahunajan avulla. Hunajassa on ihoa suojaavia ja hoitavia entsyymejä, ja lisäksi se kuorii ihon pintasolukkoa. Kipeät lihaksetkin saavat kyytiä, kun niitä hieroo hunajalla saunan lämmössä.

Saunahunajaa johon on sekoitettu esim. eteerisiä öljyjä myydään usein erikseen. Voit myös käyttää tavallista hunajaa - ota vaikkapa hunajapurkin loppu saunaan ja levitä jäljelle jääneet hunajat ihollesi. Hunajan annetaan vaikuttaa saunan lämmössä, jolloin kiteet sulavat ja sokerit alkavat imeä nestettä. Kuona-aineet poistuvat hikoilevasta ihosta. Kun hunaja on vaikuttanut riittävästi, huuhtele se pois. Näin raikkaana ja rentoutuneena on hyvä katsella juhannuskokkoa!Hyvää juhannusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti