perjantai 8. kesäkuuta 2012

Mehiläisillä on oma talo puutarhan maailmannäyttelyssä - ansaitusti!


Kävin reilu kuukausi sitten Hollannissa yhdessä maailman suurimmista puutarhanäyttelyistä. Floriade -maailmannäyttely järjestetään joka kymmenes vuosi ja tuo puutarhamaana tunnettuun Hollantiin entistä enemmän kasveista innostuneita turisteja ja ammattilaisia. Odotukseni Venlon kaupunkiin rakennetusta Floriadesta olivat suuret, koska ihan jo perus-Hollanti on puutarhapuolella niin upeaa. Minut kuitenkin yllätti kaiken muun lisäksi todella iloisesti se, kuinka pölyttäjät - etenkin - mehiläiset oli huomioitu näyttelyssä. Näyttelyn ratkaisuista voikin jokainen ottaa mallia vaikkapa omalla pihallaan. 

Näyttelynä Floriade tarjoaa jokaiselle jotakin. Siellä voi ihastella kukkaloistoa tai tutustua alan uusimpiin innovaatioihin. Suuri näyttely on myös varsinainen viihdepläjäys mm. kilometrin pituisen köysiradan ja päivittäisten taide-esitysten ansiosta.
  
Kukkaloisto Floriadessa on loppumaton.

"Do you want to be a bee?"


Tuo kysymys saa mehiläisihmisen riemastumaan! Floriaden 40 hehtaarin näyttelyalueella on nimittäin omistettu kokonainen talo mehiläisille. Kun talon vahtimestari kysyi ”Do you want to be a bee”, hän hieman naurahti riemukkaalle myöntävälle vastaukselleni. Tässä talossa vieraat saavat olla hetken mehiläisiä, käyskennellä pihamaalla mehiläisen näkövinkkelistä etsien parhaita mesi- ja siitepölykasveja. Kävijät saavat skannerin, jonka avulla he voivat ”mitata” kuinka hyvä mesikasvi on kyseessä.
Kaikenikäiset vierailijat tutustuivat näin käytännön kautta tärkeisiin mehiläiskasveihin. Sisätiloissa on tarjolla kaikille hyödyllistä tietoa mehiläisistä ja maailman mehiläistaloudesta.

Skanneri paljastaa, mikä kasvi on mehiläiselle tärkeä ravinnonlähde.

 

Rakentaen turvaa pölyttäjille

Oman talon lisäksi pölyttäjät on huomioitu koko näyttelyalueella. Erilaisia pesä- ja suojapaikkoja on joka puolella. Jossain muualla voisi kuvitella että hyönteiset halutaan pitää kaukana näyttelyvieraista, Hollannissa ihmiset ja ötökät tuodaan samalle penkille. Floriaden lepopenkkien alle onnimittäin rakennettu erilaisia suojia erakkomehiläisille sekä muille hyönteisille. Penkit olivat mielestäni sen verran hienoja ja erilaisia, että miksei sellaisia tekisi vaikka oman mökin pihaan. Samalla tulisi pihapiiriin enemmän pölyttäjiä turvaamaan puutarhan satoa. 


Ylipäänsä luonnonpölyttäjille olisi helppoa rakentaa pesäpaikkoja ja turvata siten monimuotoisuutta. Vaikkapa vain lautaan poratut reiät kelpaavat jo toisille. Jos kesälomalla tekeekin mieli nikkaroida, voi tehdä linnunpönttöjen lisäksi pölyttäjille koteja. Jos ne eivät tälle kesälle enää ehdi pesimään, olisivat ne ensi keväälle valmiina.

Hollannissa ja Belgiassa näkyy paljon näitä rakennettuja pesäpaikkoja myös suunnittelussa. Esimerkiksi erään uuden hollantilaiseen yliopistorakennuksen pihaan suunniteltiin alusta alkaen "tilat pölyttäjille".

Pesien tekeminen esim. erakkomehiläisille ei vaadi mahdottomia puusepäntaitoja tai työkaluja - pelkällä poralla pääsee jo alkuun!
Osa suomalaisista kesälomailee täällä kotimaassa, mutta toiset suunnittelevat vielä, mihin päin maailmaa sitä lähtisi. Mikäli päätätte lähteä Hollantiin, suosittelen kyllä Floriadea monipuolisena puutarhakohteena. Näyttely on auki lokakuun 6. päivään saakka. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti