perjantai 17. elokuuta 2012

Hunaja makeuttaa kotijäätelöön


Kesä jatkuu vielä, sen huomasi tänään Lepaan puutarhamessuilla käydessäni. Helteeseen kuuluu tietenkin jäätelö. Suomalaiset ovat jäätelön suurkuluttajia (lähes 13 litraa/hlö/vuosi) ja totta kai sitä voi syödä kylmälläkin kelillä, muutenhan emme kärjessä pysyisi. Tutustuinkin aiheeseen jäätelön valmistus. Jäätelöä voi tehdä itse omalla jäätelökoneella tai jopa ilman sitä.

Raakaruokakokki Maria Lönnqvist on tehnyt kirjan kotijäätelöstä. Hän nimittää tällaista itsetehtyä tuoreista raaka-aineista tehtyä jäätelöä raakajäätelöksi. Mutta miksi tehdä itse jäätelöä, kun sitä kaupastakin saa maulla kuin maulla? Lönnqvist ei ollut tyytyväinen kaupan jäätelön laatuun ja halusi itse kehittää sitä. "Innostuin tekemään laktoositonta ja vegaanista jäätelöä, koska se on niin helppoa herkkua ja voin tarjota jäätelöä huipputerveellisessä muodossa", hän kertoo.

Siitepölyrakeet käyvät strösselistä, kertoo Lönnqvist.

Hunajaa ja siitepölyströsseliä

Lönnqvist käyttää makeuttamiseen ensisijaisesti hunajaa, koska siinä on tallella kaikki vitamiinit, mineraalit ja entsyymit. "Käytän hunajaa kun haluan makeutta smoothieihin, raakaleivonnaisiin ja -jäätelöön tai lusikallisen hunajaa suolaisiin ruokiin, mutta käytän hunajaa myös esimerkiksi kasvonaamioon. Paljonhan sitä menee, kausiluonteisesti", hän toteaa. 

Hunajasta innostuttuaan raakaruokakokki otti selvää myös muista mehiläistuotteista. 

"Käytän myös siitepölyä, joka sopii loistavasti raakajäätelön päälle strösseleiksi ja on muutenkin täydellistä ravintoa. Propolista käytän tukemaan immuunijärjestelmän toimintaa ja pidän sen tuoksusta." 

Miten jäätelöä tehdään?

Jäätelön tekeminen jäätelökoneella sujuu nopeasti, mutta se ei ole välttämätön laite. Voit sekoittaa jäätelöä käsivatkaimella 15 minuutin välein kahden tunnin ajan ja pakastaa vielä kolme tuntia, jotta jäätelöstä tulee kuohkeaa, kuten jäätelökoneella valmistettaessa. Jäätelön valmistus on todella helppoa ja Lönnqvistin mielestä harvoin menee mikään pieleen

Lönnqvist tekee itse usein jäätelön pähkinä- tai kookosmaitoon. Myös tavallinen maito käy. 

Lisää hunajaisia raakajäätelöreseptejä ja pähkinämaidon valmistusohjeet löydät osoitteesta http://rawdessertcollection.com/raakajaatelo/
Katso myös lisää Lönnqvistin raakajäätelövinkkejä MTV3:n Katsomosta.  

Rusina-kanelijäätelö

2 dl maitoa. Voit käyttää myös pähkinä-, siemen-, kookos- tai raakamaitoa
2 dl cashewpähkinöitä 
0,5 dl hunajaa
0,5 dl rusinoita 
2 rkl kookosöljyä
1 rkl kanelia 
1 tl aitoa vaniljaa 
1/3 tl laadukasta suolaa

Aja ainekset tehosekoittimessa aivan sileäksi ja laita seos jäätelökoneeseen 10-30 minuutiksi. Voit myös laittaa seoksen laakeaan astiaan pakastimeen, jolloin sekoita jäätelöä 15 minuutin välein käsivatkaimella 2 tuntia ja pakasta 3 tuntia.
Koristele esimerkiksi kuivatuilla omenalastuilla tai siitepölyströsselillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti