perjantai 3. elokuuta 2012

Pakastaminen säilyttää hunajan juoksevana

Tämän kesän hunajasadon korjuu on käynnissä jo monessa paikassa. Vaikka hunajan määrän pelätään jäävän pieneksi sateiden ja kylmyyden vuoksi, nyt on saatavilla vastalingottua herkkua. 

Tuore hunaja on aina juoksevaa. Juoksevakin hunaja kuitenkin kiteytyy ajan myötä, etenkin jos sen säilyttää viileässä.

  
Tässä kuvassa hunaja vielä kimaltelee kennon pohjalla.
Hyvä keino säilyttää hunaja juoksevana on pakastaminen: jos hunaja on pakastaessa juoksevaa, ominaisuus säilyy koko pakastamisen ajan. Sulattaessa hunaja muuttuu jälleen juoksevaksi.

Pakastaminen pysäyttää hunajan kiteytymisprosessin ja hidastaa muutenkin tuotteen vanhenemista ilman että laatu kärsii. Suosittelenkin siis laittamaan uuden sadon hunajaa pakkaseen tulevan talven varalle!

Huomioi, että hunajan kiteytyminen jatkuu sulattamisen jälkeen normaalisti pikkuhiljaa.

Rypälesokeri kiteyttää hunajan

Hunajan kiteytyminen tapahtuu kiteiden kasvaessa hitaasti suuremmiksi. Kiteytyminen johtuu hunajan sisältämästä rypälesokerista. Sen ja hedelmäsokerin välinen suhde määrää, kuinka nopeasti tuote kiteytyy. Runsaasti rypälesokeria sisältävä hunaja kiteytyy nopeasti, hedelmäsokeripitoinen hunaja kiteytyy sen sijaan hitaammin. Paljon hedelmäsokeria sisältävä hunaja voi säilyä juoksevana parhaimmillaan jopa vuosia. Hunajan sokeriominaisuudet riippuvat meden alkuperäkukasta, koska eri kasveilla on erilaisia sokeripitoisuuksia.

Kiteytyminen ei vaikuta laatuun

Moni on mieltynyt juoksevaan hunajaan. Kiteytynyt hunaja on kuitenkin aivan yhtä laadukasta kuin juoksevakin. Itse käytän kumpaakin, ja jos jostain syystä täytyy saada kiteytynyt hunaja juoksevaksi, lämmitän sitä hieman, jolloin se muuttuu takaisin notkeaksi.

Lämmittäminen kannattaa tehdä mahdollisimman miedolla lämmöllä, jotta hunajan sisältämät entsyymit ja muut tärkeät aineet eivät tuhoudu. Paras keino on lämmin vesihaude.

Ei muuta kuin nauttimaan "kennotuoreesta" hunajasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti