keskiviikko 1. elokuuta 2012

Risotto tuoreista kantarelleista


Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin reippaista juoksulenkeistäni ei tule yhtään mitään. Harhaudun nimittäin koko ajan polulta pusikkoon sieniä poimimaan. Kantarelli tuolla, kantarelli täällä. Myös erilaisia rouskujakin näkyy jo, mutta kaiken huippu oli viikonloppuna bongatut suppilovahverot. Ikinä en ole nähnyt niitä vielä heinäkuun puolella, mutta niitä ne todella olivat. Eli ei muuta kuin metsään, näyttäisi tulevan hyvä sienivuosi.

No, voisi sitä huonommankin syyn vuoksi jättää lenkit väliin. Toissapäivänä kävin taas "iltalenkillä" lähimetsässä, eli sain poimituksi pari litraa kantarelleja. Se on juuri sopivasti sienirisottoon ja vielä jäi sieniä pakastettavaksikin.

Risotto-ohje on leikattu aikoinaan vanhasta Kodin Kuvalehdestä. Risotto on nopea ja helppo tehdä ja on joskus tarkoittanut ruokaa, jossa on "vähän kaikkea, mikä jäi eiliseltä yli". Monessa risottoreseptissä en ole hunajaa raaka-aineena nähnyt, mutta se antoikin ruualle sopivasti makeutta valkoviinin tuodessa happamuutta. Kannattaa kokeilla!

Kantarellirisotto

(neljälle)

1 litra kantarelleja
2 rkl voita
1 sipuli
4 dl risottoriisiä
oliivi- tai rypsiöljyä
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1,5 dl valkoviiniä
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa
1 rkl hunajaa

tarjoiluun parmesaanijuustoa ja persiljaa

Kuumenna tuoreet kantarellit pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää voi ja sipuli ja paista hetki. Siirrä tämän jälkeen seos pois pannulta. Kuullota erikseen risottoriisi öljyssä ja kaada joukkoon valkoviini. Mausta pippurilla ja suolalla. Kun suurin osa viinistä on imeytynyt riisiin, lisää kasvisliemikuutio ja vettä sitä mukaan kun se imeytyy, kunnes riisi on pehmeää. Lisää hunaja ja sekoita riisi ja sieniseos yhteen. Oikeaoppinen risotto on hyvin kosteaa ja hiukan puuromaista. Tarjoile parmesaanijuuston ja persiljan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti