tiistai 8. huhtikuuta 2014

Tuoksu, ulkonäkö, maku, rakenne: aistinvarainen arviointi ratkaisee hunajan laadun

Hunajasta voidaan arvioida monia asioita, joiden perusteella voidaan sanoa, onko hunaja laadukasta ja oikein käsiteltyä. Tätä aistinvaraista arviointia olen päässyt tekemään liiton laatutoimikunnassa, joka tänä vuonna haisteli, maisteli ja tunnusteli läpi 88 hunajanäytettä.

Näytteet olivat peräisiin Suomen Paras Hunaja -kilpailusta, joka järjestettiin marraskuussa.

Aistinvaraisesti hunajista arvioidaan ulkonäköä, tuoksua, makua ja rakennetta. Onko hunajassa paljon selvästi havaittavia roskia (nämä voivat olla myös siitepölyhiukkasia, jotka sinällään kuuluvat hunajaan ja osa tarhaajista kritisoikin, että onko oikein tuomita kyseiset hiukkaset roskiksi)? Tuoksuuko hunaja käyneeltä? Onko hunaja kerrostunut tai härmistynyt? Onko hunajan pinnalla kuplia?

Saako hunajan helposti lusikalla purkista? Miltä hunaja tuntuu suussa? Onko se rakeista vai pehmeää?

Eli arvioinnissa ei siis ole kysessä pelkkä hunajan maun arviointia. Ja hyvä niin: kun maistelen peräkkäin esimerkiksi kymmenkunta hunajaa, niin suu on jo aika sekaisin makeudesta.

Kokemuksen kautta toki oppii maistamaan myös hunajien kasvialkuperää. Minulla opettelu on vielä pahasti kesken. Erotan esimerkiksi tattarihunajan rypsihunajasta ja mesikastehunajan lehmushunajasta, mutta en osaa sokkonäytehunajista kertoa, mistä kasveista mehiläiset voisivat olla metensä keränneet.

Laatutoimikunnan maistelun tuloksena 44 hunajanäytettä sai korkeasta laadusta kertovat kunniakirjan.

Kunniakirja myönnettiin näytteille, jotka täyttivät seuraavat vaatimukset: hunaja ei käy, ei ole kerrostunut, sisältää korkeintaan hyvin pieniä yksittäisiä roskia, käsittelyn jäljiltä tai sen vaikutuksesta on vain aavistuksen verran vaahtoa, ilmaa tai härmää, kiderakenne ei joko tunnu ollenkaan tai se on hieno ja tasainen. Lisäksi hunajan piti olla pehmeää ja helposti lusikalla otettavaa.

Lisätietoja aiheesta on tiedotteessamme ja Hunajan arviointi -sivulla. 

Videopätkällä pääsee lyhyesti kurkistamaan laatutoimikunnan toiminnan kulisseihin eli hunajien arviointiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti