maanantai 14. heinäkuuta 2014

Suomessa ei ole havaintoja varsinaisesta mehiläiskadosta

Pirjo Ruuskanen Jyväkylästä oli kirjoittanut eilen Helsingin Sanomien (13.7.) yleisönosastolle mehiläisistä. Tekstissään hän kysyi, mikä on Suomen mehiläisten tilanne.Kerrataanpa siis muutamia mehiläisiin liittyviä tietoja.

Mehiläiskatoa (CCD, colony collapse disorder) ei ole havaittu Suomessa

Varsinaiseen mystiseen mehiläiskatoon liittyviä merkkejä ei ole Suomessa havaittu. Pesiä kuolee joka talvi, joskus enemmän ja joskus vähemmän, kuten viime vuonna, mutta näille kuolemille löytyy syynsä esimerkiksi taudeista. (Tuula kirjoitti aiheesta kesäkuussa.)

Kannattaa muistaa myös se, että suomalainen mehiläishoito on varsin erilaista kuin yhdysvaltalainen pölytysbisnes. Meillä mehiläisiä ei esimerkiksi kuljetella rekoissa pölyttämään kasveja eri puolilla maata. Tämä vaikuttaa mm. tautiriskeihin ja tautien torjuntaan.

Mehiläiskadolle ei ole yhtä syytä

Yhdysvaltojen mehiläiskadolle ei ole pystytty osoittamaan yhtä syyllistä. Todennäköisesti kyseessä on monen tekijän yhteisvaikutus. Kasvinsuojeluaineet ovat yksi osa, mutta mukana on myös esimerkiksi punkkien ja tautien vaikutus. Näiden vuoksi mehiläishoitajat joutuvat huolehtimaan mehiläisistä yhä enemmän ja esimerkiksi torjumaan tauteja tarkemmin kuin ennen.

Villien pölyttäjien tilanne on epäselvempi

Tarhatut mehiläiset siis voivat Suomessa varsin hyvin, mehiläistarhaajien määrä on kasvussa ja samoin myös mehiläispesien määrä. Mutta villien pölyttäjien määrä on arvioiden mukaan vähentynyt. Monien villipölyttäjien pesintämahdollisuudet ovat heikentyneet erilaisten ympäristön muutosten, esimerkiksi avo-ojien ja puurakennusten vähenemisen, myötä.

Einstein ei todennäköisesti sanonut mitään mehiläiskadosta

Albert Einsteinin lausahdukseksi on väitetty ahkerasti sanontaa "Jos mehiläiset katoaisivat, niin ihmiskunnalla olisi vain neljä vuotta elinaikaa". Todennäköisesti Einstein ei ole mitään tällaista sanonut: ainakaan siitä ei ole löydetty todistettu. Ilmeisesti väärinymmärrys on lähtenyt liikkeelle siitä, että Einstein on sotkettu toiseen henkilöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti