keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Hunajan pinnalla valkeaa kuviota: hyvä vai huono merkki?

Kuvan nappasin
Mehiläishoitoa
käytännössä 1 -kirjasta,
joka on samalla
toiminut tekstin lähteenä.
Toimistolta ei nyt äkkiseltään
löytynyt sopivaa
esimerkkihärmää kuvattavaksi.
Olen joskus törmännyt väitteisiin, joiden mukaan esimerkiksi kiinteän hunajan päällä mahdollisesti näkyvät vaaleat kerrokset tai lasisen hunajapurkin läpi näkyvät vaaleat juovat kertoisivat, että hunaja on erityisen laadukasta.

Toisaalta joitakin huolestuttaa se, onko tällainen hunaja pilalla.

Näillä valkeilla ilmiöillä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä hunajan laadun kannalta.

Kiinteän hunajan pintaan tulee usein vaaleaa, kimmeltävää härmää, joka voi näyttää lumihiutalemaiselta. Sikäli härmän voi ajatella viestivän laadusta, että härmää muodostuu hunajiin, joissa on alhainen vesipitoisuus.

Härmän syntymään vaikuttavat myös hyvin pienet ilmakuplat. Hyvin hienokiteiseen ja pehmeään hunajaan jää vähemmän ilmakuplia, joten härmääkin kehittyy vähemmän.

Mutta siis hunajaa voi mainiosti käyttää, vaikka siinä olisi tätä ikävänkuuloista härmää. Sen voi ajatella olevan kuin hometta homejuuston päällä eli siis normaali, tuotteeseen kuuluva ilmiö.

Pullistunut hunajapurkki viestii käyneestä hunajasta

Aito haitta hunajan laadulle ja käytölle on sen sijaan hunajan käyminen. Se johtuu liiasta kosteudesta. Käymisen tunnistaa hunajan imelän hedelmäisestä hajusta tai kuplivasta hunajan pinnasta. Jo ennen purkin avaamista voi havaita pullistuneen purkin tai kannen.

Hunajan pakkaajat käyttävät kosteusmittareita, joilla he voivat tarkistaa hunajan kosteuden ennen kuin laittavat sen purkkiin. Hunajaa voidaan käsitellä kuivemmaksi, jos se on liian kosteaa.

Hunajan kosteus vaihtelee myös vuosittain, joten hunajantuottajat pitävät joitakin vuosia ongelmallisempina kuin toisia. Myös säilytysolosuhteet voivat vaikuttaa käymiseen.

Jos epäilet saaneesi käynyttä hunajaa, niin ota yhteys tuottajaan. Käyminen on laatuvirhe, ja kuluttajana sinulle ei pitäisi päätyä tällaista tuotetta, mutta joskus niin voi tapahtua. Hunajantuottaja varmasti mielellään kuulee ongelmasta ja voit saada tilalle korvaavan tuotteen. Käynyt hunajapurkki ei vielä ole merkki siitä, että hunajantuottajan koko sato olisi pilaantunutta.

Harrastajatarhuri Janne Jokinen on raportoinut, kuinka hänen yhden kesän viimeinen hunajaerä ryhtyi käymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti