torstai 1. maaliskuuta 2012

Kevään merkkejä: mehiläiset puhdistuslennolla

Olen talven mittaan saanut pari kertaa vastata kysymykseen, mitä mehiläiset tekevät talvella.

Toisin kuin monet muut hyönteiset, niin mehiläiset eivät vaivu horrokseen. Sen sijaan mehiläiset kasaantuvat talvipalloksi, jota pesässä ryhdytään muodostamaan, kun lämpötila laskee alle 14 asteeseen. Lämpötilan laskiessa talvipallo tiivistyy, ja kun lämpötila on alle viisi astetta, niin mehiläiset ryhtyvät lämmittämään talvipalloa supistelemalla siipiään.

Talven aikana mehiläiset eivät ulkoile eivätkä ulosta. Ne käyttävät ravinnoksi pesään jätettyä hunajaa ja talviravintoa. Talvimehiläiset myös poikkeavat rakenteeltaan kesämehiläisistä.

Kun sää lämpenee tarpeeksi, on puhdistuslennon aika. Tällöin mehiläiset pääsevät ulostamaan sulamattoman ravinnon. Siksi pesän edustalla oleva lumi näyttää puhdistuslennon jälkeen likaiselta. Puhdistuslento tapahtuu tehokkaasti silloin, kun lämpötila on yli kahdeksan astetta ja ilma on tyyni ja aurinkoinen.

Etelä-Suomessa näitä puhdistuslentoja on jo nyt havaittu, vaikka varmasti vielä monessa pesässä odotellaan kevätauringon lämmittävää voimaa.

Kimmo Mäkiranta Nurmijärveltä ikuisti puhdistuslentoja karkauspäivänä eli eilen keskiviikkona 29. helmikuuta. Mäkirannan mukaan lämmintä oli 4,6 astetta ja ilma tyyni. Lisää kuvia ja kommentteja voi katsella Mäkirannan omalla sivulla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti