tiistai 6. elokuuta 2013

Ampiaiset ärhäköityvät loppukesästä: tee kotiin pieni ampiaisansa

Tunkeeko pörriäinen juomalasiisi tai lautasellesi, kun yrität nauttia elokuisesta kesähetkestä ulkona?
Livahtaako ärhenteleviä ötököitä sisätiloihin?

Kyseessä on ampiaisten loppukesän elämänmuutos, sillä työläisampiaiset joutuvat jättämään pesänsä. Ampiaisista vain kuningatar talvehtii.

Näin loppukesällä koditon pörriäinen hakee ruokaansa myös ihmisten lautasilta ja sisätiloista. Ampiainen on sekaruokailija, joka nauttii ravinnokseen mm. muita hyönteisiä, mutta sitä kiinnostavat siis myös monet meidän elintarvikkeemme.

Tilanne on ikävä niin ampiaiselle kuin ihmiselle. Ampiainen voi olla ärhäkkä pistämään, joten sitä ei kannata huitoa. On parempi jättää ampiainen hetkeksi rauhassa aterioimaan ja vetäytyä itse kauemmaksi.

Ekologisen ampiaisansan voi tarvittaessa rakentaa helposti sisätiloihin tai parvekkeelle tyhjästä muovipullosta. Pulloon voi laittaa esimerkiksi hunajalla makeutettua vettä tai makeaa mehua. Neste houkuttaa ampaisen pulloon, mutta pörrääjä ei pääse pullosta pois.

- - -

Lisäys 6.8.2014:
Iltalehden jutussa pistiäistutkija Juho Paukkunen kertoo ampiaisansaneuvon:

"Asiantuntija kertoo, että oiva pyydys syntyy laittamalla lautaselle olutta tai kotikaljaa, johon sekoitetaan sokeria ja tilkka viiniä.
Lautasen yli pingoitetaan tuorekelmu, jonka keskelle tehdään pieni reikä. Ampiaiset menevät reiästä sisään ja hukkuvat nesteeseen, kun eivät osaa humalaisina ulos. Plussaa tulee keltaisesta astiasta, sillä väri houkuttelee pistäjän paikalle.
- Pesuainetta voi myös lisätä muutaman pisaran, sillä se poistaa pintajännityksen, jolloin ampiainen hukkuu helpommin, eikä jää pinnalle kellumaan, Paukkunen vinkkaa."
Iltasanomissa taas vinkataan ampiaisten ruokkimisesta hedelmälautasella, jotta ne ovat vähemmän häiriöksi esimerkiksi parvekkeella:

"Vihtiläismies kuitenkin keksi ongelmaan yksinkertaisen ratkaisun: hän laittoi terassille hedelmälautasen. Eikä mennyt kauan, kun ampiaiset jo olivat hedelmien kimpussa. [- - -]
Söderberg kokosi lautaselle appelsiinia, päärynää ja banaania. Päärynä näyttäisi Söderbergin mukaan houkuttelevan ampiaisia kaikkein eniten.
- Ampiaiset imevät hedelmät melkein vuorokaudessa. Käydään välillä lisäilemässä lautaselle tavaraa."

- -  -

Tämä on ampiainen: karvaton, hoikka ja selvästi raidallinen.
Jos pihapiiriin on ilmestynyt häiritsevä ampiaispesä, niin sen voi toki hävittää.

Mutta näin mehiläisihmisenä haluan aina muistuttaa, että se häirikköpörriäinen on siis ampiainen. Mehiläisillä ei ole tarvetta loppukesän ärhentelyyn. Ylipäätään mehiläiset tai kimalaiset eivät ole niin hanakoita pistämään kuin ampiaiset, eikä mehiläinen nauti ravinnokseen raatoja tai lihaa.

Eikä niitä ampiaisiakaan kannata tappaa, elleivät ne aidosti ole häiriöksi.

Aiheesta voi lukea lisää Ylen viime viikolla julkaistusta jutusta.

Lisäys: Johanna muistutti Twitterissä, että ampiaisansa voi houkutella myös kimalaisia ja mehiläisiä. Siksi ansaa ei tietysti kannata käyttää muulloin kuin silloin, kun ampiaiset ovat riesaksi.

10 kommenttia:

 1. Jos ampiaisansassa on houkuttimena olutta, se houkuttelee juuri ampiaisia, mutta ei kimalaisia eikä mehiläisiä. Joitakin kärpäsiä ansaan menee myös, mutta kokemukseni mukaan pääasiassa ampiaisia. Olueen kannattaa lisätä pari kolme tippaa astianpesuainetta, joka alentaa oluen nestejännitystä niin, että neste tukkii ampiaisen hengitysputket, ja hapen puutteessa sen voimat loppuvat nopeasti ja se kuolee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä kuvatus moiseen ansaan, parveke jo muutaman päivän hyökkäyksen kohteena.

   Poista
 2. Mitäpäs jos antaisitte ampiaisten olla rauhassa ja jatkaa elämäänsä.
  Meillä on ollut pihalla ikkunan alla pesä monta vuotta, eikä mitään ongelmaa.
  Ampiaisia tulee ja menee, kertaakaan ei ole pistänyt. Vien lasin ja kortin avulla sisälle eksyneet ulos.
  Ei kaikkea pidä tappaa, mikä ihmisen elämistä haittaa.
  ST

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos siinä pesässä on toimintaa vuodesta toiseen, on kyseessä mehiläinen eikä ampiainen. Ampiaiset vaihtaa vuosittain pesäpaikkaa. Tai siis se kuningatar....

   Poista
  2. Kaikki eivät siedä ampiaisia. Eivät välttämättä pelkää tai vihaa mutta ei pidäkään. Itse en vain pidä ampiaisista ja surmaan ne jos kohdalle sattuu häiritsemästä minua. Mehiläiset ja kimalaiset kyllä jätän rauhaan kun ovat rauhallisia ja hyödyllisiä. Ampiaiset taas häiriköitä ja tuholaisia. Mutta niitä tässä maailmassa riittää sulle siliteltäviksi ja hellittäviksi, ei ne lopu.

   Poista
 3. Niin, jos ampiaisista ei ole vaaraa ihmisille tai kotieläimille, niin ei tietysti kannata ryhtyä ampiaistappoon. Ampiaiset kuolevat joka tapauksessa loppukesästä, eli eivät ne ikuisesti pörrää parvekkeella.

  Silloin tietysti tilanne on toinen, jos on allerginen ampiaisenpistoille tai esimerkiksi pienten lasten riski saada pistos on korkea.

  Mutta syksy siis on joka tapauksessa kuolemaksi ampiaisille. Uusi tiedotteemme aiheesta: http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=1493285

  VastaaPoista
 4. Hyvähän se on ampiaisia puolustaa jos ei itse ole siinä tilanteessa että jokaisen piston jälkeen joutuu lähtemään päivystykseen kortisonitiputukseen kunhan ensin on pistänyt adrenalliinikynällä itseään ettei tukehdu. Kivaa kun koko kroppa kutisee ja nousee näppylöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ampiaismyrkylle allergisille tilanne on tietysti sekä aidosti vaarallinen että ikävä. Silloin tietysti riskit pitää minimoida hävittämällä ampiaisia oman asunnon tuntumasta.

   Jokaisen on syytä suhtautua ampiaisenpistoihin vakavasti: allergisuuttaan ei välttämättä etukäteen tiedä, ja jos pistoja tulee useita kerralla, vieläpä esim. kasvojen ja kaulan alueelle, niin se voi olla hengenvaarallinen tilanne. Ambulanssin soittaminen välittömästi ei silloin ole liioiteltua.

   Poista
  2. Vanha aihe mutta vastaan silti. Ensimmäiselle pistolle ei voi olla allerginen. Jotta allergia kehittyy tarvitaan altistuminen.

   Poista
 5. Jos ampiaiset lentävät rauhallisesti ohi, minulla ei ole mitään niitä vastaan. Siinä vaiheessa, kun ne laskeutuvat iholle, alkaa huolestuttaa. Minua kun ei ole koskaan ampiainen pistänyt, mutta reagoin vahvasti muiden hyönteisten myrkkyihin. Toisaalta olen ymmärtänyt, että esimerkiksi hyttysen ja ampiaisen myrkky on koostumukseltaan hyvin erilaista. Terassilla istuessa lentää koko ajan kahdesta kolmeen ampiaista pörräämässä ympärillä ja tunkemassa limpparilasiin, hillopurkkiin tai lautaselle. Ei voi syödä hetkeäkään rauhassa, kun ne ovat niin agressiivisia. Ulkomaalit ovat kaikkein pahimpia. Ne saavat ampiaiset täysin sekaisin jo alkukesästä.

  VastaaPoista