torstai 22. elokuuta 2013

Maistuisiko pariloitu kuhnuritoukka?

Eilen täällä toimistolla havahduimme uutiseen, jonka mukaan Evira oli kieltänyt sirkkojen myymisen ruuaksi eräässä Helsingin tapahtumassa. Syötävät hyönteiset ovat erityisen lähellä työtoverini Tuulan sydäntä, sillä hän oli reilu vuosi sitten järjestämässä Ravintolapäivässä ravintola Ötökkää.

Tuula on siis vanha tekijä ötökkäsyöjänä. Mutta ei hän ole ainoa työtoverini, joka tällä saralla on kunnostautunut.

Mehiläishoidon neuvojana työskentelevä Ari oli perheensä kanssa juhannuksena nauttinut omien mehiläispesien antimia. Siis parilalla paahdettuja, valkosipulilla maustettuja kuhnuritoukkia.


Rakenteeltaan toukat ovat kuulemma katkarapumaisia. Suurin ja aikaavievin työ oli näiden parin-kolmen viikon vanhojen toukkien ottamisessa pois kennoista. Kuhnuritoukkia poistetaan pesistä osana normaalia mehiläishoitoa, joten ihmisravintona ne pääsevät hyötykäyttöön.

Saksalaisten mehiläislehdessä, Deutsches Bienen Journalissa (7/13, s. 20), oli myös ohje toukkaruokaan. Toukat paistetaan öljyssä ja ne voi syödä sellaisenaan maustettuna tai lisätä esimerkiksi munakkaaseen.Viime aikoina ötökkäruuasta on puhuttu mahdollisena tulevaisuuden proteiiniravintona myös länsimaissa. Ylen uutisessa (13.5.2013) todettiin:

"FAO:n mukaan kaksi miljardia ihmistä eli kolmasosa maapallon väestöstä jo syö hyönteisiä, koska ne ovat herkullisia ja ravinteikkaita. FAO:n raportin mukaan hyönteisten kasvattaminen on yksi keino ravinnon saamiseksi ja ruokaturvan parantamiseksi tulevaisuudessa. Hyönteiset lisääntyvät ja kasvavat nopeasti, ja ne aiheuttavat pienen hiilijalanjäljen.

Raportissa kuitenkin myönnetään, että "kuluttajien vastenmielisyys on yksi suurimpia esteitä hyönteisten muodostumisessa tärkeäksi proteiininlähteeksi länsimaissa". Raportti ehdottaa, että ruokateollisuus auttaisi hyönteisten maineen nostamisessa. Niitä voisi muun muassa tarjoilla ravintoloissa."

Lisäys klo 14.44: Facebookin kautta tuli Pietalta vinkki, että toukat lähtevät pakastettuina  kennoista melko vaivattomasti ,kun kennot rikkoo käsin. Pienet vahanpalat eivät seassa haittaa. Pietan mukaan toukat toimivat kananmunan tapaan kasvispihvien valmistuksessa tai (uppo)paistettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti