tiistai 27. elokuuta 2013

Laiskemman leipurin pehmät porkkanasämpylät

Tuoreet, lämpimät sämpylät ovat mahtavia. Mutta se sämpylätaikinan vaivaus ja sämpylöiden pyörittely on mielestäni turhan vaivalloista ja sotkuista.

Onneksi sämpylät voi tehdä helpommin ja tunkematta käsiään taikinaan. Näin ei ehkä tule maailman kauneimpia, mutta eikös sämpylöissä saa näkyä luova kädenjälki?

Hunajaiset porkkanasämpylät (pellillinen)

3 dl vettä
2 rkl hunajaa
0,5 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
0,5 pussia kuivahiivaa
2 pientä tai yksi isompi porkkana raastettuna
4 - 6 dl jauhoja
3 rkl öljyä

Sekoita puuhaarukalla vesi, hunaja, suola, kaurahiutaleet, jauhot ja kuivahiiva. Lisää raastetut porkkanat.
Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista. Lisää öljy. Lisää loput jauhot: jätä taikina pehmeäksi eli älä laita jauhoja liikaa (taikinan ei siis tarvitse irrota kulhon reunoista, kuten sämpylöiden alustamisohjeissa usein neuvotaan).
Anna taikinan kohota lämpimässä noin puoli tuntia.
Ota kohonneesta taikinasta kahdella lusikalla isoja nokareita ja laita pellille. Voit lusikalla hieman muovailla kasoja, jos esimerkiksi leviävät liian laajalle.
Jätä sämpylät kohoamaan esimerkiksi muovin alle noin vartiksi (käytän itse kohotusliinana kaupan hedelmäpusseja, sillä pehmeä taikina tarttuu kiinni muoviin, ja hedelmäpussit voi heittää surutta roskiin).
Paista 225-asteessa 10–15 minuuttia.

Toinen mahdollisuus sämpylöiden pyörittelyn välttämiseksi on kumota kohonnut taikina pellille ja leikata siihen ruudut. Näin syntyy sämpyläruutuja. Itse vain tykkään enemmän nimenomaan sämpylän muotoisista sämpylöistä.

Ja sämpylätaikinaanhan voi tunnetusti lisätä monenlaista aina puuronjämistä puolukkaan ja leseistä pähkinärouheeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti