keskiviikko 28. elokuuta 2013

Mehiläispesän äänimaailma tutuksi mikrofonien avullaMehiläiset tuottavat monenlaista ilon aihetta. Hunaja hivelee makunystyröitä, mehiläisten työskentelyn seuraaminen on ilo silmille. Mehiläisiä voi myös kuunnella, kuten Otaniemessä todettiin tiistaipäivänä. Iltapäivä meni mukavasti Hive Five -tapahtumassa kuunnellen mehiläisten surinaa musiikin kanssa miksattuna.

Aalto-yliopiston Melliferopolis-projektin mehiläispesät valjastettiin mikrofoneilla, jotta voitaisiin seurata mehiläispesän ääniä. Tapahtumassa yleisö pääsi kovaäänisten avulla kuuntelemaan pesien loppumatonta surinaa ja rapinaa. Ohikulkijat jäivätkin mielenkiinnolla seurailemaan lauhkeiden pesien tohinaa. 

Mikrofonit asennettiin sekä pesän sisälle että ulos. Aikamoinen vilske pesän sisälläkin käy -  kuulee kyllä, etteivät mehiläiset liiemmin lepäile. Päivä oli lämmin ja Lauri Reuterin hoitamissa pesissä kävi kova surina!

Till Bovermann äänittää Hexa Hive-pesien ääniä.
Ääniprojekti on Till Bovermannin projekti. Ylälistamaisten designpesien kehään, eli pesän sisälle asennettiin mikrofoni. Pesän ulkopuolinen mikrofoni toistaa äänen pesään palaavista ja sieltä lentävistä mehiläisistä. Surinan päälle miksattiin myös musiikkia. Jamit mehiläisten tahtiin - uutta äänimaailmaa ainakin minulle!

Melliferopoliksen ideoinut Christina Stadlbauer kertoo seuraavansa mielenkiinnolla miten pesien ”ääntely" eroaa eri vuodenaikoina. Kovasti kävi kuhina lämpimänä elokuun päivänä, ja uskon, että ero on suuri alkukevääseen saatikka talveen verrattuna.

Mikrofoni oli piilotettu myös pesän sisälle. Kova rapina kävi.
Pesien äärellä mehiläisten äänimaisemassa kuuli monia kommentteja. Eräs kuulija oli sitä mieltä, että vastaava ”äänishow toimii ulkotiloissa erittäin hyvin, mikäs tätä kuunnellessa". Kuten sanottua, mehiläisiä voi paitsi kuunnella, myös katsella. Tässä lopuksi eräs viisaus, jonka kuulin myös pesien viereltä. ”Katsella mehiläisiä lentämässä pesän ympärillä. Sitä ihmisten pitäisi tehdä.”
Niinpä!
-Tuula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti