tiistai 26. elokuuta 2014

Makuhunajavalmisteilla saa ruokaan makeutta ja maustetta samasta purkista

Lohi maustui tällä kertaa inkiväärihunajavalmisteen avulla.
Tällä kertaa kokeilin ruuan laittoon makuhunajaa, eli inkiväärillä maustettua hunajavalmistetta. Yleensä käytän leipomiseen ja ruuanlaittoon pelkkää hunajaa sopivien mausteiden kera, mutta inkiväärihunajavalmiste toimi näppärästi seesamilohen kanssa. Makuhunajissa on se etu, että niillä saa sekä makeuden että tietyn mausteen samasta purkista.
Koska itse tykkään inkivääristä, inkiväärihunajavalmiste on minulle usein ruuanlaittoa helpottava tuote.
Toki, jos halutulla maulla maustettua hunajaa ei kaapissa ole, seoksen voi itsekin sekoittaa tuoreista raaka-aineista.

Hunajavalmisteeseen on lisätty esim. mauste tai aromi

Hunajavalmiste tai makuhunaja on hunajaa, johon on lisätty myös jotain muuta ainetta. Tällöin etiketissä tulee lukea hunajavalmiste. Jos etiketissä lukee vain hunaja, ei purkissa tule olla mitään muuta hunajan lisäksi. Jos etiketissä lukee esim. mustikkahunaja tarkoittaa se, että hunaja on pääosin mustikasta kerätty. Mustikkahunajavalmiste sen sijaan kertoisi, että hunajaan on lisätty mustikkaa jossain muodossa. Valmiste-sana onkin se muuttuja, joka kertoo onko hunajaan lisätty jotain. Lisää hunajavalmisteista voi lukea hunaja.netistä.

Makuhunajavalmisteita saa vaikka minkä makuisina. On jätskin päälle sopivaa lakritsaa, konjakkia kahvin kera, suklaata, mansikkaa, minttua, timjamia liharuokiin... Näitä kaikkia voi käyttää mausteena eri leivonnaisissa tai ruuanlaitossa, maun mukaan. Esimerkiksi olen havainnut, että minttuhunajavalmiste sopii moneen minttusuklaaleivonnaiseen makeuttajaksi.
Viime viikonloppuna Helsingin Rautatietorilla olleessa Herkkujen Suomi-tapahtumassa oli makuhunajavalmisteita myynnissä. Huhtasrinteen kotihunaja valmistaa hunajastaan makuhunajavalmisteita. Heillä oli Herkkujen Suomessa myynnissä 14 eri makuhunajaa. Mehiläistarhaaja Seija Virkkunen kertoi, että kauppa kävi hyvin. "Maistamalla ihmiset innostuvat makuhunajista ja jokaiselle löytyy oma makunsa. Joskus saa toki kertoa juurta jaksain, mikä on hunajan ja makuhunajavalmisteen ero." Huhtasrinteellä on myös tavallista hunajaa myynnissä. Huhtasrinteen kotihunajan suosituin maku on syksyn aikaan inkivääri. "Flunssakauden suosikki", Virkkunen kertoo.

Hunajainen inkivääri-seesamilohi

500 g lohta
Marinadi
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl inkiväärihunajavalmistetta (tai vastaavasti hunajaa ja tuoretta raastettua inkivääriä)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl seesaminsiemeniä
2 kesäsipulia
2 valkosipulin kynttä

Hunajainen kastike paistetun lohen päälle
2 rkl inkiväärihunajavalmistetta (tai vastaavasti hunajaa ja tuoretta raastettua inkivääriä)
1 rkl oliiviöljyä
1 tl soijakastiketta
1 tl tl seesaminsiemeniä

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja silppua joukkoon kesäsipuli ja valkosipulin kynnet. Valmistele lohifileet uunivuokaan ja kaada marinadi lohen päälle. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia. Paista lohifileet marinadin kera 225 asteessa n. 20-30 minuuttia, kunnes lohi on kypsää.

Valmista paiston aikana hunajainen kastike sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kastike kypsän lohen päälle tuomaan väriä ja lisää makua. Tarjoile haluamallasi lisukkeella ja salaatin kera.

-Tuula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti