keskiviikko 3. syyskuuta 2014

The Wonders -elokuva vie italialaisen hunajantuotannon maailmaan


Espoo Cine -festivaaleilla oli viikko sitten The Wonders -elokuva, joka sijoittuu mehiläistarhauksella elantoaan tienaavan italialaisperheen elämään. Tietysti halusin varata lipun ja käydä ihmettelemässä, miten hunajantuotannon maailma sopii elokuvan tapahtumien kehykseksi. 

Minulta on turha pyytää syvällistä kritiikkiä elokuvasta. Mehiläisiä ja hunajaa oli elokuvassa tarjolla niin runsaasti, että huomioni kiinnittyi paljon muuhun kuin esimerkiksi draaman kaareen tai henkilöhahmojen uskottavuuteen. 

Sen sijaan sain nauttia mm. pesillä työskentelystä, parven kiinniotosta, mehiläisenpistoista, hunajan linkouksesta ja pakkaamisesta sekä torimyynnistä. 

Ongelmia byrokratian ja kasvinsuojeluaineiden kanssa

Moni muukin teema oli tuttu. Tarhaajaperhe tarvitsi rahaa, jotta voisivat uudistaa linkoomo- ja pakkaustilansa uusien määräysten mukaiseksi, sillä esimerkiksi viemäröinti puuttui. 

Yhdessä kohtauksessa pesät olivat hiljentyneet. Syyksi paljastui naapurin omilla pelloillaan käyttämä uusi kasvinsuojeluaine. 

Millaisin silmin tätä elokuvaa olisi sitten katsonut, jos ei olisi tätä mehiläistaustaa ja sitä, suhteellisen vähäistä, tietämystä, jonka olen ehtinyt mehiläisistä hankkia? Ainakin olisin ollut hämmästyneempi kohtauksesta, jossa tyttö päästää suustaan mehiläisen kasvoilleen kulkemaan. Nythän sitä vain hymähti, että helppo homma, kunhan vain nappaa kuhnurin (kuhnurilla ei ole pistintä, joten ei se voi pistääkään). Kasvoilla olevat mehiläiset vilahtavat myös alla olevassa trailerissa. 

Alice Rohrwacherin The Wonders -elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlilla toiseksi korkeimman palkinnon. Sitä on Suomessa esitetty tänä vuonna leffafestivaaleilla.

Ohjaaja itse on kasvanut keskellä isänsä mehiläistarhausta Italiassa, joten ei ihme, että mehiläiset ja hunaja saavat niin merkittävän osan elokuvasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti