keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Hunaja lievittää flunssan oireita

Kun netistä hakee vinkkejä flunssaisen olon helpottamiseen, niin levon ja lämpimän juotavan ohella törmää usein valkosipuliin. Mutta varsin usein vinkataan myös hunajasta.

Itse asiassa moni aktiivinen hunajankäyttäjä vannoon myös hunajan ennaltaehkäisevään vaikutukseen. Toisaalta ihan samaa sanovat myös valkosipuliin hurahtaneet.

Hunajan kohdalla vaikutuksen epäillään perustuvan bakteereja tuhoavaan glukoosioksidaasi-entsyymiin.
Ihmismieleen ja omiin fiiliksiin en osaa täysin luottaa, sillä kriittistä tarkastelua ne eivät kestä. Flunssan ennaltaehkäisyssä pidän tärkeimpinä käsihygieniaa ja hyvää peruskuntoa, jotta pöpöt eivät heti nujerra.

Ja tietysti nautin hunajaa päivittäin esimerkiksi aamupuurossa. En tosin flunssaa ehkäistäkseni, vaan maun vuoksi. Jos samalla saan terveysvaikutuksia, niin en valita.

Hesarin nettisivuille on tuotu arkistoista kiinnostava juttu Viimeinen flunssa, joka on julkaistu Kuukausiliitteessä marraskuussa 2003. Juttu painottaa käsihygienian  merkitystä ja mm. kehottaa olemaan niistämättä ainakaan voimakkaasti.

Samalla muistutetaan, ettei flunssaan ole lääkettä. Oireita voi helpottaa, mutta flunssan paraneminen kestää aikansa.

Yksi tapa helpottaa oireita on siis hunaja. Kannattaa kokeilla sekoittaa hunajaa, sitruunamehua ja huoneenlämpöistä vettä. Sekaan voi heittää myös murskattua valkosipulia, jos makuaistit sen sietävät.

Hunaja helpottaa lapsen yskää

Mutta on hunajalla aidosti esimerkiksi yskää rauhoittavia vaikutuksia. Yhdysvaltalaistutkimuksessa teelusikallinen tattarihunajaa lapselle helpotti yskää.

Tutkimuksen tekijät suosittelevat hunajaa lasten ylähengitystieinfektioihin liittyvän yskän hoidossa myös siksi, että yskänlääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Tämä on tietysti ylipäätään hunajan hyvä puoli verrattuna lääkkeisiin: hunaja on riskitön tapa lievittää oireita (ellei ole hunajalle allerginen).

Jos lukijoilla on omia, hyväksi havaittuja flunssanlievennyskeinoja, niin tietysti ne ovat tervetulleita joko hunajalla tai ilman. En muista, että flunssa olisi vienyt minua petiin asti viimeisen vuoden aikana, mutta eihän sitä tiedä, milloin tauti onnistuu yllättämään.

(Tosin se, etten muista, ei tarkoita, etteikö flunssa olisi saattanut minua jossain välissä nujertaa: tiedostan, että muistini on lyhyt ja valikoiva!)


1 kommentti:

  1. Kannattaa tehdä inkiväärijuomaa, johon laittaa hunajaa sekaan. Eli hauduttaa parin peukalonpään kokoista silputtua inkiväärijuurta puoli tuntia vedessä ja lopuksi lisää tähän juomaan hunajaa.

    VastaaPoista