maanantai 16. tammikuuta 2012

Tortillat ja paputäyte

 Tomaattipohjaisissa keitoissa ja padoissa makeuttaja on pieni, mutta yllättävän tärkeä lisä. Tortilloiden herkullinen paputäyte saa makuun hieman pyöreyttä, kun joukkoon sekoittaa tilkan hunajaa.

Ensimmäistä kertaa tein tortillaletut itse. Itsetehdyt osoittautuivat selvästi paremmanmakuisiksi kuin ne kaupan ikisäilyvät, muoviinpakatut valmistuotteet.

Eikä lettujen teko ollut edes vaikeaa: olen lapsesta asti tottunut piirakkapulikalla kaulimaan karjalanpiirakoiden pohjia, ja nämä olivat suunnilleen samanlaisia. Tosin limittäin näitä ei kannata kasata (kuten piirakkapohjille voi tehdä), koska liimautuvat tehokkaasti yhteen.
Paputäytteen lisäksi tortilloihin käärittiin edellispäivän vihersalaattia, ranskankermaa ja avokadotahnaa, johon oli muussatun avokadon lisäksi sekoitettu pari pilkottua kirsikkatomaattia, sitruunamehua, suolaa ja pippuria.

Paputäytteen ohje on hieman muokattu versio Chocochili-blogin ohjeesta. Täytteeseen voi käyttää tietysti myös tölkkipapuja, mutta itse pyrin liottamaan ja keittämään pussillisen kuivapapuja kerralla ja sitten pakastan osan, jotta pakastimessa olisi aina valmiina keitettyjä papuja. Tämä on edullisempaa kuin tölkkipapujen ostaminen
Täytteen ohjeesta tulee reilu määrä eli hieman vähemmänkin riittäisi neljälle syöjälle.

Paputortillat

1 sipuli
1 paprika
2 valkosipulinkynttä
n. 4-5 dl ruskeita ja valkoisia keitettyjä papuja (tai tölkkipapuja)
400 gr tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
3 rkl Pirkka chipotle-chili -meksikolaiskastiketta
1 tl paprikajauhetta
vajaa ruokalusikallinen hunajaa
ripaus suolaa

Silppua sipuli ja ja valkosipuli ja kuullota sipulisilppua öljyssä kasarissa tai kattilassa. Lisää pilkottu paprika.
Lisää tomaattimurska ja -pyre, pavut, chipotle-kastike ja mausteet.
Keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes liika neste on haihtunut ja täyte on riittävän sakeaa.

Kuvassa etualalla valmis paputäyte ja toisella pannulla paistuu lettu.

Tortillaletut (ohje versiotu Myllyn Paras -sivuilta)

5 dl vehnäjauhoja (gluteenittoman ja aidon version saa kuulemma käyttämällä maissijauhoja)
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
2 dl vettä

Sekoita ainekset keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Leivo taikinasta tanko, jaa se 10 osaan ja pyörittele jokaisesta pulla. Anna pullien levätä kelmun alla sillä aikaa, kun valmistat täytteen.
Kauli taikinapalat jauhotetulla pöydällä ison paistinpannun kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Kauliminen onnistuu parhaiten sukkulanmuotoisella piirakkakaulimella.
Paista tortillat paistinpannulla ilman rasvaa molemmilta puolilta siten, että tortilla saa hivenen ruskeita pilkkuja. Letut ovat parhaimmillaan vastapaistettuna eli paista ne vasta sitten, kun täyte on valmis.
Taikinaa voi säilyttää ongelmitta jääkaapissa muutaman tunnin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti