Olin tottunut siihen, että sima tehdään fariinisokerilla. Mutta eihän sitä sveitsiläiskaupoissa myyty. Pähkäilin vaihtoehtoja ja tajusin netin avulla, että hunaja ratkaisee ongelmani.
Sveitsissä vappupöydässämme oli hunajasiman lisäksi mm. munkkeja, perunasalaattia, muna-, juusto- ja lohivoileipiä, hapankorppua ja lakritsaa. |
Oikein perinteistä hunajasimaa tehdään käsittääkseni pidemmällä prosessilla, jolloin valmistusaikaa pitää varata noin kuukausi. Esimerkiksi Keskiaika.orgin sivuilla kerrotaan ohjeet mausteiseen simaan, jonka valmistukseen menee nelisen viikkoa.
Tähän nopeampaan perusvappusimaan riittää viikko tai vähän alle.
Nyt siis on aika kaivella myös sopivat pullot valmiiksi ja valmistautua tekemään hunajasimaa.
- 4 l vettä
- 450 g kotimaista hunajaa
- 2 sitruunaa
- ripaus hiivaa
- teelusikallinen sokeria yhtä pulloa kohti
- (rusinoita)
Kiehauta osa vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl. Anna käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria. (Halutessasi voit pistää pulloihin muutaman rusinan: ne nousevat pintaan, kun sima on valmista.)
Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa., huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.
Huom! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
Vappupöytään sopii hyvin myös aiemmin esittelemäni rucolalla höystetty perunasalaatti.
kröhöm onko hunaja kiteistä vai juoksevaa?
VastaaPoistaSillä ei ole väliä: kaikki hunaja käy.
Poista