tiistai 17. huhtikuuta 2012

Valmistaudu vappuun hunajasimalla

Vappu ja sima kuuluvat erottamattomasti yhteen. Näin totesin myös viime vuonna, kun asuin Sveitsissä ja päätimme mieheni kanssa, että järjestämme kansainväliselle kaverijoukollemme pienen vapputarjoilun.

Olin tottunut siihen, että sima tehdään fariinisokerilla. Mutta eihän sitä sveitsiläiskaupoissa myyty. Pähkäilin vaihtoehtoja ja tajusin netin avulla, että hunaja ratkaisee ongelmani.
Sveitsissä vappupöydässämme oli
hunajasiman lisäksi mm. munkkeja, perunasalaattia,
muna-, juusto- ja lohivoileipiä, hapankorppua ja
lakritsaa.
Niinpä tein elämäni ensimmäistä kertaa hunajasimaa. Sekä minun että miehen mielestä se oli maultaan raikkaampaa kuin perussima, joten tietysti tänä vuonna tehdään taas hunajasimaa.

Oikein perinteistä hunajasimaa tehdään käsittääkseni pidemmällä prosessilla, jolloin valmistusaikaa pitää varata noin kuukausi. Esimerkiksi Keskiaika.orgin sivuilla kerrotaan ohjeet mausteiseen simaan, jonka valmistukseen menee nelisen viikkoa.

Tähän nopeampaan perusvappusimaan riittää viikko tai vähän alle.

Nyt siis on aika kaivella myös sopivat pullot valmiiksi ja valmistautua tekemään hunajasimaa.

  • 4 l vettä
  • 450 g kotimaista hunajaa
  • 2 sitruunaa
  • ripaus hiivaa
  • teelusikallinen sokeria yhtä pulloa kohti
  • (rusinoita) 

Kiehauta osa vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl. Anna käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria. (Halutessasi voit pistää pulloihin muutaman rusinan: ne nousevat pintaan, kun sima on valmista.)
Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa., huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.

Huom! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Vappupöytään sopii hyvin myös aiemmin esittelemäni rucolalla höystetty perunasalaatti.
Koska ylioppilaslakkia ei tietenkään Sveitsissä
ollut mukana, niin askartelin päähineen itse.
Suomessa hattu tosin jää yleensä vapuksikin laatikkoon,
mutta Sveitsissä piti tietysti ei-suomalaisille esitellä,
mitä kaikkea vappu pitää sisällään. Saa nähdä, onko
tänä vuonna vappuna shortsikelit!


2 kommenttia: