tiistai 30. syyskuuta 2014

Valitse syksyn kukkasipulit mehiläisten iloksiMehiläinen kevättähdellä.
Mehiläisten vuosi alkaa olla kohta pulkassa. Koko kesä puurrettiin kukkien kimpussa ja kohta talvipallo kutsuu ahkeria työläisiä. Aikaisin keväällä mehiläiset ovat toivottavasti vahvoina jälleen uuteen vuoteen. Silloin ne tarvitsevat runsaasti proteiinirikasta siitepölyä, jotta toukat kehittyisivät ja pesä vahvistuisi. Myös mettä aletaan kerätä keväällä heti kun säät sallivat.

Sinä voit auttaa mehiläisiä kevättä varten jo nyt. Syksyn kukkasipulien istutus on parhaillaan ajankohtaista ja kukkasipulien joukossa on paljon hyviä mesikasveja mehiläisille ja muille pölyttäjille.

On hyvä, jos istutat suuren ryhmän tiettyä sipulia, jolloin kukista muodostuu kaunis ja mehiläisille käyttökelpoinen alue. 


Balkaninvuokko ei vuokkojen tapaan anna mettä mutta siitepölyä kyllä.
Paras istutusaika sipulikasveille on syys-lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle 10 asteen. Tämä on riittävän aikaisin, jotta sipulit ehtivät juurtua, mutta kuitenkin sen verran myöhään, että ne eivät ehdi aloittaa kasvuaan. Sipuleita voi toki istuttaa niin pitkään kun maan on sula, mutta myöhään istutetut sipulit juurtuvat myöhemmin ja vastaavasti kukinta siirtyy myöhemmäksi.Parhaita paikkoja ovat lehtipensaiden tai puiden alustat, kukkapenkit ja hoidetut niittyalueet, jotka ovat keväällä valoisia ja kesällä varjoisia. Puutarha-tuntijamme Tarja myös muistuttaa, että sipulikasvien lehtien pitää saada rauhassa kuihtua ja siementen kehittyä, joten nurmikko, joka leikataan heti kesän alussa ei ole hyvä paikka sipulikasveille.

Tässä tietoa eräiden kevään sipulikasvien meden- ja siitepölyn annosta:

Asteikko 0-3 (0=ei tuota, 3=erinomainen siitepöly- tai mesikasvi)Kasvi
Mesi
Siitepöly
Balkaninvuokko
0
3
Helmililja
3
1
Idänsinililja
2
1
Kevätkello
1
1
Kevättähti
2
1
Krookus
1
3
Lumikello
1
1
Pikarililjat
1
1
Talventähti
2
3
Tulppaani
0
3
Valkonarsissi
1
2

(Taulukko: Tarja Ollikka)

Puutarhaliitolta kerrotaan, että uusia sipulikukkalajeja tulee markkinoille varsin vähän. Uusia lajikkeita sen sijaan putkahtelee säännöllisin väliajoin. Kestosuosikkeja ovat vuodesta toiseen tulppaani ja narsissi sekä krookukset eri lajikkeineen.

maalis-huhtikuussa kukkivia:
Lumikello
Posliinihyasintti
Sinililja
Kevättähti

huhtikuussa kukkivia:
Helmililja
Krookukset
Käenrieskat
Aikaiset tulppaani- ja narsissilajikkeet

toukokuussa kukkivia:
Suurin osa tulppaaneista ja narsisseista
Pikarililjat

kesäkuussa kukkivia:
Jotkin myöhäiset tulppaani-  ja narsissilajikkeet
Erilaiset laukat

Lue perusohjeet kukkasipulien istuttamiseen Marttojen sivuilta. Ja laita sormet multaan!

-Tuula


Krookus kukkii aikaisin keväällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti