keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Hunaja säilyy huoneenlämmössä

Julkaisin Facebookissani kuvan hunajapurkeista täältä Mehiläishoitajain liiton toimistolta. Kuten kuvasta näkyy, niin hunajat on kasattu jääkaappiin.

Pari toveriani kysyi, miten jääkaappisäilytys on mahdollista. Että eikös hunaja pidä säilyttää huoneenlämmössä.

Kyllä, hunajalle on kotioloissa paras paikka huoneenlämpö ja esimerkiksi kuivakaappi. Jääkaapissa hunaja voi imeä itseensä makuja tai hajuja sekä kosteutta.

Mutta meillä täällä toimistolla jääkaappi on omistettu pelkästään hunajatuotteille. Siksi sen ei tarvitse olla niin kylmä kuin kodin jääkaapin.

Hunajaa voi myös pakastaa

Tarvittaessa hunajan voi myös pakastaa. Juoksevalle hunajalle se voi olla erityisen hyvä ratkaisu: syksyllä juoksevana ostettu hunaja on pakastamisen jälkeen juoksevaa (huoneenlämmössä alunperin juokseva voi kiteytyä), ja pakastus säilyttää hunajan hyvin. Mutta kuulemma voi olla riski, että jotkut hunajat hieman kärsivät pakastuksesta, joten siis täysin varauksetta pakastamista ei voi suositella.

Nämä toimiston hunajapurkit ovat osallistuneet vuonna 2010 tai 2011 (vuosiluku lisätty myöhemmin) Vuoden paras hunaja -kilpailuun. Kaikki ovat käyneet läpi aistinvaraisen arvioinnin, ja noin puolesta on otettu laboratorionäyte.

Aistinvaraisessa arvioinnissa tutkaillaan hunajan hajua, makua ja koostumusta: kiteytymistä, mahdollista roskaisuutta, kovuutta jne.

Sähkönjohtokyky on yksi hunajien arvioinnin kohde

Laboratoriossa arvioidaan mm. hydroksimetyylifurfuraali eli HMF-pitoisuus. Se kertoo hunajan tuoreudesta ja elinvoimasta.

Yksi mitattava asia on myös sähkönjohtamiskyky, joka puolestaan kertoo mineraalien määrästä. Mitä korkeampi sähkönjohtamiskyky, niin sitä mineraalipitoisempaa hunajaa. Sähkönjohtokyvyn avulla voidaan mm. erotella esimerkiksi mesikaste- ja kukkaishunajat toisistaan.

Kuvan hunajia minä käytän, kun teen reseptikokeilujani, eli valikoimaa erilaisissa hunajissa on minulla kiitettävästi. Itse en vielä osaa erottaa esimerkiksi eri lajihunajia toisistaan, mutta eiköhän maku- ja hajuaisti sen suhteen vähitellen kehity.

Lisää muualla: Satakunnan Kansan juttu viimeisimmästä Vuoden hunaja -kisasta (marraskuu 2011)
Suomalaisen laatuhunajan vaatimukset ja Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus, doc-tiedosto

2 kommenttia:

  1. Ettei vaan olisi vuoden 2011 hunajia jääkaapissa, sillä etualalla oleva purkki ja sen numero 103 kertoo vuodesta 2011, sillä Porissa oli mukana 103 hunajaa kisaamassa.

    Vuonna 2010 mukana oli "vain" 81 hunajaa, siis numerointi varmaankin vain 81 saakka.

    VastaaPoista
  2. Heh, hyvä huomio, on siellä myös viime vuoden hunajia mukana eli lipsahdus oli minun kirjoituksessani.

    VastaaPoista