maanantai 13. helmikuuta 2012

Blinit ovat talven tuhtia ruokaa

Eilen kutsuimme joukon ystäviä syömään blinejä. Blinit ovat mainiota ruokaa isommalle porukalle: jokainen voi täyttää omat blininsä niillä mauilla, jotka haluaa.

Paistovaihe on tietysti työläs, mutta sen voi aloittaa hyvissä ajoin ja lämmittää blinit uunissa tai rasvassa pannun kautta.

Tattaria vai ohraa?

Blinitaikinoihin on lukuisia eri ohjeita. Minulla ei ole mitään ehdotonta suosikkia: tein tattaribilinit Kummituksen ohjeella, sillä se oli maidoton versio. Lisäksi valmistin maultaan miedommiksi sanottuja ohrablinejä.
Tietysti olisi voinut kokeilla lisätä taikinaan myös teelusikallisen hunajaa, mutta se jäi nyt tekemättä.

Isoja vai pieniä?

Taikinaohjeiden lisäksi voi aina väitellä  myös siitä, minkä kokoiset ja paksuiset blinit ovat parhaita. Tässä makuasiassa taivun itseni melko ohuiden pikkublinien kannalle. Tällöin voi jokaisen lättysen helposti höystää eri täytteellä, enkä itse kaipaa blinilta suurta paksuutta.

Ainakin hunajaa ja smetanaa!

Oleellisessa osassa ovat siis ne täytteet. Hunaja on perinteinen maun antaja blineissä. Tällä kertaa juoksevaa hunajaa sisältänyt purkki seilasi vapaassa käytössä pöydässä, mutta tietysti hunajan voi sekoittaa suolakurkkusilppuun ja höystää blinin vielä smetananokareella.

Hunajainen blini maistuu suurella todennäköisyydellä myös lapsille, koska se tuo mieleen tavalliset letut.

Blini, jonka päällä suolakurkkua, smetanaa ja hunajaa.
Muita eilen käytettyjä täytteitä olivat
- savusilakkahöystö (kuusi isoa perattua ja hienonnettua savusilakkaa, puoli purkkia ranskankermaa, tuoretta tilliä ja mustapippuria),
- sienisalaatti (liotetut suolasienet, kevyesti vatkattu kermavaahto, sipulisilppu ja pippuri),
- leväkaviaari ja
- eksoottisempana kokeiluna ja erityisesti "kaviaarin" seuraksi avokado-wasabitahna (kaksi kypsää avokadoa muussattuna, 2 tl wasabitahnaa, 2 rkl limemehua ja 3 rkl smetanaa).
Kaikki kelpasivat mainiosti.

Itse tein taikinat samana päivänä eli laitoin ne alulle aamusta. Toiset haluavat tehdä taikinan jo edellisiltana jääkaappiin. Molekyyligastronomia-blogissa on testattu eri tapoja, eikä sen perusteella erityisen merkittävää eroa löytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti