Tosin eri asia tietysti on, kuinka paljon tuoreista sämpylöistä jää odottamaan säilyttämistä. Sen verran herkullisia sämpylät ovat uunilämpiminä.
Tietysti sämpylöitä kannattaa tehdä sen verran reilusti, että niistä osan voi pakastaa.
Sämpylät ovat mukavaa leivottavaa siltäkin kannalta, että niihin voi sekoittaa erilaisia nesteitä, hiutaleita, jauhoja ja muita aineksia oman maun ja keittiön kaappien sisältöjen mukaan. Porkkanaraaste on yksi suosikeistani, mutta tällä kertaa taikinaan päätyivät pellavansiemenet ja vehnäleseet.
Jos haikailee aamuksi tuoreita, kuohkeita sämpylöitä, niin taikinan voi tehdä jo illalla ja laittaa sen jääkaappiin kohoamaan. Tällöin hiivan voi sekoittaa kylmään nesteeseen, jota saa olla reilusti, ja sekoittaa muut aineet joukkoon. Aamulla sämpylät leivotaan ja kohotetaan normaalisti.
Sämpylätaikinan jauhomäärässä ei kannata liikaa tuijotella ohjeita, vaan määrän oppii kokeilemalla: liian kova taikina tuottaa kovat sämpylät. Kohotuksiin kannattaa varata tarpeeksi aikaa.
Kotilieden ohjeista löytyvät myös gluteenittomat hunajaiset vuokasämpylät.
Lesesämpylät
5 dl nestettä (vesi, maito)
50 gr hiivaa (tai yksi pussi kuivahiivaa)
1-2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
0,5 dl pellavansiemeniä
1 - 1,5 dl vehnäleseitä
0,5 dl öljyä
n. 4 dl grahamjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, pellavansiemenet, vehnänleseet ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (itse laitan taikinan odottamaan mikroon, ja joskus kiireisessä tilanteessa saatan myös sulatusteholla hetken tehostaa kohoamista).
Jaa kohonnut taikina noin 15 osaan. Tee niistä haluamasi muotoisia sämpylöitä. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti