keskiviikko 9. toukokuuta 2012

"Ehkä täydellisin maku, mitä luonnosta saa"

Toimittaja Noora Shingler on monet kerrat kehunut hunajaa Kemikaalicocktail-blogissaan.
Esimerkiksi näin:
"Mun mielestä hunaja on ehkä täydellisin maku, mitä luonnosta saa."

Noora käyttää  hunajaa siis sekä maun että terveysvaikutusten vuoksi. Lusikallinen hunajaa menee joka päivä sellaisenaan, ja lisäksi hunaja makeuttaa juomia ja ruokia.

Kun tämän nuoren tehonaisen kanssa tapasimme mehiläispesien äärellä, niin utelin häneltä taustoja hunajakiinnostukseensa. Noora kertoi, että hän on perinyt luottamuksensa hunajaan äidiltään. Hunajan ja valkosipulin yhdistelmä oli takuuvarma flunssanhoitokeino.

"Muutama vuosi sitten jouduin muokkaamaan omaa ruokavaliotani. Sen myötä makeuttajaksi jäi hunaja, kun tajusin, etten tarvitse valkoista sokeria oikeastaan mihinkään", Noora kertoo.

Omaa hunajaa tuotantoon?

Nooralla kiinnostus hunajaan ei kuitenkaan ole jäänyt vain hunajapurkkien hankkimiseen. Lisäksi hän on innostunut mehiläistenhoidosta.

"Tein juttua Yhdysvaltojen suurlähetystön pihassa olevista pesistä, ja siitä jäi kiinnostus. Suvullamme on vanha puutalo Somerolla, ja sinne olisi mahtavaa saada mehiläispesiä", Noora miettii.
Jarmo Korhonen kertoo Noora Shinglerille,
miten hunaja lingotaan.

"Siinä voisi osaltaan auttaa luontoa ja tukea luonnon monimuotoisuutta. Mehiläiset tekevät  hienoa työtä."

Mehiläispesävierailullamme Noora kyselikin Jarmo Korhoselta kaikkea mahdollista luomuhunajasta mehiläiskatoon, hunajan käsittelystä mehiläisten pistoherkkyyteen ja mehiläishoidossa tarvittavasta välineistöstä mehiläisten käyttäytymiseen.

"Nyt minun vain pitää innostaa eläkkeellä oleva isäni mukaan mehiläistenhoitoon", Noora suunnittelee.

Makeannälkään ruisleipää ja hunajaa

Yksi Nooran hunajaisista resepteistä on mysli. Mutta Nooralla on varma resepti myös sen varalle, ettei tummaa suklaata löydy kaapeista makeannälkää taltuttamaan.
"Paahdettua ruisleipää, jonka päälle voita ja hunajaa. Niin hyvää! Voi siihen lisätä vielä banaaniakin."

Mehiläistuotteet kiehtovat Nooraa myös muuten kuin sisäisesti nautittuna: esimerkiksi mehiläisvahalla höystetty huulirasva on suosikkituotteita.
"Pitäisikin kehitellä vaikka hunajaisia kuorintoja", Noora suunnittelee.

- - -

Muistutuksena tähän loppuun kaupunkimehiläispäivä nyt launtaina 12. toukokuuta Töölön takanurkilla (vai lieneekö se oikeasti Meilahtea?) eli Pauligin huvilalla klo 10 - 14. Siellä voi kysellä lisää mehiläisten elämästä ja saa nauttia smoothieta. Sekä tietysti tutkailla mehiläisiä  lasin takaa. Tapahtuma on koko perheelle

Kaupunki on lauantaina täynnä tapahtumia mm. Siivouspäivän myötä, joten toivottavasti sää on hieno!
Lisäys: Uusi Musta on koostanut muitakin kaupungin lauantaisia tapahtumia. Ei kai tässä muuta voi kuin napata fillarin alle ja kaupunkimehiläisten lisäksi tutkailla kirppismeininkejä ja kahviloita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti