tiistai 29. toukokuuta 2012

Hunajaan liityy monia uskomuksia ympäri maailman

Luin äskettäin Daniel Meenuddin Hunajaa ja tomuja -kirjan. Kirjan tarinoissa liikutaan nyky-Pakistanissa, ja kuten nimen perusteella voi arvata, niin myös hunaja on päässyt mainintoina mukaan.

Esimerkiksi seuraavasti:
"Hedelmätarhan hoitaja lähetti valtavan hunajakennon, joka oli vielä kiinni oksassa, johon se oli kasvanut, se kannettiin hänelle leveällä laudalla hunajaa tihkuen. Maatilojen kanojen ja munien tavoin hunajakin oli maukkainta mitä hän oli koskaan maistanut, siinä oli mehiläisten syömän apilan aromi.
[- - -]
"Tiedätkö miksi sinulle lähetettiin se hunaja?" Murad kysyi aamiaisella, kun Lily ahmi toista rapeaa paahtoleipäviipalettaan nopein pienin näykkäyksin ja nuoli sen jälkeen sormiaan.
"Ehkä minua pidetään liian laihana?"
"Ei, vaan sen on tarkoitus auttaa sinua tulemaan raskaaksi."

Hunajaan liittyy paljon tämänkaltaisia uskomuksia. Niistä on kiinnostavaa lueskella myös osana kirjallisuutta.

Parempi potenssi hunajalla?

Kuten arvata saattaa, niin tietysti seksuaalisuus on ollut yksi hunajan kohde. Jaakko Hämeen-Anttila kertoo Tuhannen ja yhden yön erotiikka -kirjassa, että vahvistavana pidettyä hunajaa on käytetty monissa arabialaisissa potenssiresepteissä.

Hunaja on tietysti lähes aina vaaraton ainesosa. Vaikkei sillä lapsia syntyisi tai potenssi paranisi, niin ei se haitaksikaan ole, ellei kuulu harvinaisiin hunaja-allergian sairastajiin.

Ihan kaikkea ei kannata kokeilla

Mutta sen sijaan mehiläistenpistohoito voi olla vaaraksi. Luin reuman kansanparannustarinoita koonnesta kirjasta (Muurahaiskylpyjä ja kultahoitoja, toim. Katja Pentikäinen), miten eräs Lempi oli päättänyt 60-luvun alussa kokeilla mehiläisten pistosmyrkkyä reumaansa. Kiusaamalla mehiläisiä hän sai ne pistämään itseensä yli kymmenen kertaa.

Kuten voi arvata, tulos ei ollut toivottu. Lempi kärsi melkoisen heikosta olosta "hoitonsa" jälkeen.
Vaikka pistosmyrkkyä käytetään maailmalla tulehdusten hoidossa, niin ei kenenkään tietysti kannata omaehtoisesti testata kyseistä hoitomuotoa.

Nykyaikana netti levittää tehokkaasti kaikenlaisia uskomuksia myös hunajan terveysvaikutuksiin liittyen. Kaikkea ei tietysti kannata sellaisenaan niellä, vaan harjoittaa kuuluisaa lähdekritiikkiä ja myös tervettä järkeä. Hunaja on huipputuote, mutta ei sillä sentään kaikkia vaivoja paranneta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti