Myönnän, etten hapankaalin suhteen ole aina kovin kotimaisuususkollinen. Itse nimittäin pidän saksalaistyyppisestä hapankaalista, jota myydään säilykkeenä. Suomalainen hapankaali on siihen verrattuna "kovaa" ja erimakuista.
Joidenkin mielestä reseptit, joissa hunajaa on vain lusikallinen tai pari, eivät ole kovin hyödyllisiä. Itse taas ajattelen, että hunajan monipuolisten käyttömahdollisuuksien osoittamiseksi on tärkeää tuoda esiin myös sellaisia reseptejä, joissa on hunaja on vain oheismaustajana. Tällaiseen käsitykseen olen jäänyt myös sen perusteella, mitä olen kotikokkaajien kanssa jutellut. Tässä reseptissä hunaja on siis sivuosassa tuomassa makuun pehmeyttä ja pyöreyttä.
Hapankaalipiirakka sai koristuksekseen ikkunalaudalla kasvattamiani herneenversoja. |
Hapankaalipiirakka
Täyte:
400 g hapankaalia
1-2 porkkanaa
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 dl smetanaa/kaurakermaa
2 rkl hunajaa
mustapippuria, suolaa, chiliä
Kuullota sipuli pannulla öljyssä. Lisää hapankaali ja anna hautua jonkin aikaa. Lisää valkosipuli, mausteet, smetana/kaurakerma ja porkkanaraaste. Kiehauta niin, että kerma saostuu. Anna jäähtyä sen aikaa, että valmistat pohjan. Voit maistaa täytettä, niin täytteen mausteisuuden arviointi osuu helpommin kohdalleen.
Pohja:
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kauramaitoa
0,5 dl öljyä
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää maito ja öljy. Taputtele pohja voideltuun ja korppujauhotettun (myös esim. leseet käyvät) piirakkavuokaan (halkaisija n. 24 senttiä).
Levitä täyte piirakkapohjalle ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Nauti esimerkiksi salaatin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti