torstai 22. joulukuuta 2011

Hunajakakun kera joulun viettoon

Innostuin kokeilemaan hunajakakun leipomista, sillä halusin tehdä jotain hyvää ystävälle lahjaksi.

Ensimmäisestä kakusta tuli tosin koeyksilö parista syytä. Ensinnäkin kirpputorilta ostamani kakkuvuoka oli sen verran kookas, että taikina tuntui vähän pieneltä kyseiseen vuokaan. Eli siis kakku ei ollut houkuttelevan hienon näköinen.

Toinen syy oli oma mokailuni. Kun olin laittanut kakun uuniin, huomasin, että pöydällä nökötti edelleen noin 1,5 desiä jauhoja, joiden olisi pitänyt olla kakussa. Päätin ottaa pienen riskin ja nappasin kakun pois uunista, kauhoin suuren osan taikinasta takaisin kulhoon ja sekoitin jauhot taikinaan. Epäilin, että tämän käsittelyn jälkeen kakku voisi esimerkiksi juuttua vuokaan, mutta onneksi näin ei käynyt.

Eikä makukaan kärsinyt, vaan hunajakakku maistui jäähdyttyään makoisalta. Vaikka kyseessä on ns. kuivakakku, niin hunajan tuoman kosteuden ansiosta kakku ei ole kovin kuiva.

Lisäsin perustaikinaan mantelilastuja, ja mausteina käytin kardemummaa, neilikkaa ja pomeranssia. Toki taikinaan sopisivat esim. rusinat. Joulunaikaan sopiva ohje olisi myös taateleilla höystetty kakku.

Myös täytekakkumaisiin tuotoksiin hunajalla höystetyt taikinat näyttävät sopivan: suklaakuorrutteinen kakku vaikuttaa tietysti todella herkulliselta.

Kakku on helppo tehdä ja taikinan sekoittelee noin varttitunnissa, mutta tietysti paistamiseen pitää varata aikaa.

Tunnustan myös kuuluvani niihin laiskoihin leipojiin, jotka vain heittävät jauhot taikinaan sen sijaan, että siivilöisivät jauhot ja leivinjauheen...

Tämän kakun myötä levollisen  mukavaa joulua kaikille!

Hunajakakku
  • 150 g voita tai margariinia
  • 200 g kotimaista hunajaa
  • 75 g sokeria
  • 3 munaa
  • 225 g vehnäjauhoja
  • 30 gr mantelilastuja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl neilikkaa
  • 0,5 tl pomeranssinkuorta
Vatkaa voi tai margariini, hunaja ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa hyvin joka välissä. Lisää mantelilastut.

Siivilöi joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauho ja mausteet. Voitele ja korppujauhota n. 1 ½ litran kakkuvuoka ja kaada taikina siihen.

Paista kakkua uunin alatasossa 175 asteessa 50–60 minuuttia. Jos kakku näyttää tummuvan liikaa, pane ylimmälle tasolle uunipelti ylälämmön hillitsemiseksi.

Jos kakkuvuokasi on kookas (kuten minulla), niin taikinan ainesmääriä kannattaa kasvattaa. Tein kuvassa olevan kakun neljällä kananmunalla ja lisäsin muita aineita samassa suhteessa. Kuvan kakun päälle ripsautin myös tomusokeria.

3 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä!
    Laitoin sekaan tuoretta inkivääriä, kuivattua omenaa, tyrnijauhetta ja kardemummaa. Johan tuli nannaa!

    VastaaPoista
  2. Petrus, koska vastakommenttini tulee näin myöhään, niin toivottelen onnellisen maukasta vuotta 2012!

    Anonyymi, hienoja valintoja, kiva, että syntyi maistuva kakku!

    VastaaPoista